'Sabah ve Takvim gazeteleri emekliyi kandırıyor'

%E2%80%99Sabah+ve+Takvim+gazeteleri+emekliyi+kand%C4%B1r%C4%B1yor%E2%80%99
ABONE OL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, gazete ve internet sitelerindeki emekliler ile ilgili haberleri analiz etti. Bildirici, haberlerin okunması için atılan yanıltıcı başlıkları inceledi.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kişisel web sitesinden bugün yayınlandığı yazısında; gazete ve internet sitelerindeki emekliler ile ilgili haberleri analiz etti.

Dijital basında her gün emekliler ile ilgili haberlerin olduğunu, bunların sadece tık avcılığı yapılmak için içerikle ilgisiz abartılı başlıklarla sunulduğunu ve bu durumda okuyucunun kandırıldığını belirten Faruk Bildirici Sabah'ın internet sitesinin bu konuda başı çektiğini yazdı.

Bildirici, yazılı basında ise Takvim gazetesinin emekli kandırmaca rekortmeni olduğunu vurguladı.

Faruk Bildirici'nin yazısı şu şekilde:

Emeklilerle ilgili her gün yeni bir gelişme mi oluyor? Her gün emeklilerin maaşlarına zam ya da ek ödeme kararları mı alınıyor? Elbette hayır! Ama bakıyoruz, internet sitelerinde sürekli “Emeklilere müjde”, “Emeklilere ek zam” gibi haberler yayınlanıp duruyor. Neredeyse her gün. Sadece internette mi? Basılı gazetelerde de öyle. Emekliler bazı gazetelerin sürekli sürmanşetinde…

Sanırım haberciliğin bu şekilde zehirlenmesinin nedeni, dijital haberciliği saran “tık avcılığı”.  Okuru aptal yerine koyan, güvenini kötüye kullanan, okutmak için tuzak kuran bu anlayış, günümüz haberciliğinin yüz karası… “Tık avcılığı” (click bait), okurların daha çok tıklamasını sağlamak amacıyla içerikle örtüşmeyen başlıkları, başta sorduğu soruyu yanıtlamayan haberleri, eski olmasına rağmen yeni gibi sunulan içerikleri, her fotoğraf altına bir satır yazı ile uzayıp giden galerileri ve daha türlü çeşitli aldatmaca tekniklerini mübah görüyor.

Okur avlama yöntemlerinden biri de çoğu insanın merak ettiği konular hakkında sürekli içerik üretmek. Bir gelişme olsa da olmasa da habire evirip çevirip o konuda haberler yazmak.  Haber olabilecek yeni bir gelişme yoksa bilerek yalan içerik üretmek de dahil bu yönteme. Emekliler de bu bağlamda tık avcılarının kapsama alanına giriyor.  Türkiye’de 12 milyonu aşan emeklinin maaş zammı ve ikramiye ödemeleri gibi haberlere ilgisini fark eden medya sitelerinde bu tür haberlerden geçilmiyor.

Sabah’ın sitesi başı çekiyor!

İnternette bir aylık emekli haberlerini taradım. Haber sitelerinin çoğunda emekli haberleri sık kullanılmış. Ama bu haberlere en meraklı olanı Sabah gazetesinin internet sitesi. Mayıs ayı içerisinde -bazı günlerde iki olmak üzere- tam 15 emekli haberi yayımlanmış bu sitede. Başlıklarını alt alta koyunca bu haberlerin niteliği ile ilgili yeterince fikir veriyor:

3 Mayıs: Emeklilere ek ödeme zammı! Emekli maaşları ne kadar olacak? 

4 Mayıs: Emekliye Temmuz zammı müjdesi, 

6 Mayıs: Emekliye 336 TL Temmuz zammı, 

8 Mayıs: Emekli maaşı için sıcak yaz! 4 ayrı zam oranı haberimizde, 

10 Mayıs: Milyonlarca emekliye Temmuz zammı, 

12 Mayıs:Emekli zamları belli oluyor! Emekliye en az 1170 TL zam, 

15 Mayıs: En düşük emekli maaşları belli oldu, 

19 Mayıs: Emekli maaşı için Temmuz zammı bekleyişi, 

21 Mayıs: Yeni emekliye ikramiye müjdesi! Emekli maaşı bayram ikramiyesi ne zaman verilecek? 

23 Mayıs: Son dakika haber... Emekliye memura ikramiye ve maaş zammı! Memur maaşı ve emekli maaşı için takvim belli oldu, 

25 Mayıs: Son dakika haberi: Emekli bayram ikramiyesi tarihi belli oldu, 

26 Mayıs: Emekliye bayram müjdesi! Emekli ikramiyeleri ne zaman yatacak? 

27 Mayıs: Emeklinin Temmuz zammı adım adım yaklaşıyor! Emekli Temmuz zammı ne kadar olacak? 

28 Mayıs: Emekliye hem zam hem de ikramiye, 

28 Mayıs: Emekli için 2 bin 391 TL ek ödeme! Güncel emekli maaşları ne kadar olacak?”

Sabah sitesinde saptayabildiğim emekli haberleri bunlar. Arada kaçırdıklarım da olabilir. Görüldüğü gibi, çoğu Temmuz’da yapılacak zammın oranı ve bayram ikramiyesinin ödeme tarihi üzerinden yapılan spekülatif haberler. Emeklileri merak ettirip baktıran haberlerin içeriği ile başlıklar da birbirini tutmuyor.

Örneğin 28 Mayıs’ta “Emekli için 2 bin 391 TL ek ödeme” başlığı yanıltıcı. Başlıkta bütün emeklilere ek ödeme gibi ilan edilen bu rakam sadece emekli doktorlarla ilgili ve o da tamamen varsayımsal…

Emekli kandırmaca rekortmeni Takvim !

Elbette emekli avlama haberciliği sadece internette yapılmıyor. Basılı gazetelerde de emekli haberleri yoğun. Hatta emekli haberleri, Türkiye’de medyanın ortak dil tutturduğu ender konulardan biri.

Örneğin, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 31 Mayıs’ta banka hesaplarına yatacağı, 25 Mayıs’ta belli oldu. Bu haber, ertesi gün Akşam, Güneş, Korkusuz, Sözcü, Star, Takvim, Türkiye, Milliyet, Posta ve Sabah gazetelerinin birinci sayfasında yer alıyordu.

Diğer gazeteler de ekonomi sayfalarında kullanmışlardı. Basılı gazeteler içinde Akşam, Posta ve Korkusuz emekli haberlerine sık yer veren kuruluşlar.

Ama rekortmen gazeteler Takvim ve Güneş.  Onları Posta epeyce geriden izliyor. İnanılması zor ama Mayıs ayı içerisinde Takvim gazetesinde tam 29 emekli maaş zammı ve bayram ikramiyesi haberi çıkmış.

Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ

twitter takip