RTÜK 'Hakan Muhafız'ı izlemiş! Sansür sinyali geldi!

RT%C3%BCK+%E2%80%99Hakan+Muhaf%C4%B1z%E2%80%99%C4%B1+izlemi%C5%9F%21;+Sans%C3%BCr+sinyali+geldi%21;
ABONE OL

RTÜK Başkanı Yardımcısı İbrahim Uslu, Hakan Muhafız dizisindeki bir sahne için sosyal medyada paylaşılan yoruma verdiği cevapla sansür sinyalinde bulundu.

Netflix’in ilk Türk yapımı dizisi "Hakan: Muhafız"ın dördüncü sezonunda yer alan iki kadının öpüştüğü sahne üzerine atılan tweet'e cevap veren RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, “izledik ” yanıtını vererek sansür imasında bulundu.
 
Oyuncu kadrosunda Çağatay Ulusoy, Hazar Ergüçlü, Okan Yalabık, Burçin Terzioğlu ve Funda Eryiğit’in yer aldığı Netflix‘in Türkiye yapımı ilk orijinal dizisi “Hakan: Muhafız”, dördüncü sezonuyla 9 Temmuz’da izleyiciyle buluştu. 
 
Ancak, dizinin yeni sezonunun ikinci bölümünde yer alan iki kadının öpüşme sahnesi üzerine Twitter’da, “Hakan: Muhafız 4. sezonda gay öpüşme var. RTÜK bile kontrol amaçlı Hakan: Muhafız’ı izlememiş” şeklinde bir mesaj paylaşıldı.
 
Bu tweet’e yanıt veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu ise, “izledik" yanıtını verdi.
 
 
İbrahim Uslu, ayrıca Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan kuruluşlar için yapılan düzenleme hakkında da Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
 
Netflix gibi internet tabanlı isteğe bağlı yayıncılık yapan kuruluşların düzenlenmesi ve denetlenmesine dair bir bilgi paylaşmak istiyorum.
 
Bazı çevrelerce dillendirilenin aksine Netflix'in gerek Avrupa gerekse de diğer ülkelerde her anlamda layüsel bir yayıncılık politikası yürütmesi söz konusu değildir. Bu bağlamda platformun kendisi de ülkelere özel belli yükümlülüklere uyma gerekliliğini teyit etmektedir.
 
Bu konuda birçok örnek var ama uzatmamak için sadece Almanya örneğini paylaşmak istiyorum:
 
2020 yılının ilk çeyrek raporuna göre dünyada 182 milyon aboneye ulaştığını açıklayan  Netflix, Şubat ayında yayımladığı “Çevresel, Sosyal Yönetişim Performansı: Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu Raporu” nda da yer alan bilgiye göre; Yaşayan Ölülerin Gecesi" isimli filmi çocuk ve gençlerin psikolojisini bozucu içerik olması nedeni ile Almanya'da platformdan kaldırılmıştır.
 
2017 yılında Alman Gençliğini Koruma Komisyonu’nun Yaşayan Ölülerin Gecesi (Night of the Living Dead) filmini Netflix hizmet içeriğinden kaldırılmasını içeren yazılı talebi üzerine içerik Netflix Almanya kataloğundan çıkarılmıştır. Zombi konulu korku türünde ve birden fazla serisi olan film, içerdiği aşırı şiddet sahnelerinden ötürü Almanya’da erişime kapatılmıştır.
 
Bu sadece bir örnek, farklı çarpıcı ülke örnekleri de var. Netflix, yapımlarında ülkelerin hassasiyetlerini gözetmek  zorunda. Bu sadece ülkemiz için değil, tüm dünyada böyle iken ülkemize yönelik eleştirileri haksız bulmamak elde değil.
 
MAHİR ÜNAL 'AŞK 101' HABERLERİNİ DOĞRULAMIŞTI!
 
RTÜK’ün erişime açılan içeriği yayınlandıktan sonra denetleme yetkisi bulunuyor. 1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “ Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamında Sunumu Hakkında Yönetmelik” kapsamında dijital platformlarda yayınlanan içerikler de RTÜK denetimi kapsamına girmişti.
 
Katıldığı canlı yayında sosyal medya düzenlemesi üzerine konuşan AK Parti Genel Başkanı Mahir Ünal da, “Aşk 101” dizisinin senaryosunun ilk halinde “Osman” karakterinin eşcinsel olduğunu söylemiş, daha sonra Netflix ve RTÜK arasında yapılan görüşmeler sonucunda senaryonun değiştirildiğini doğrulamıştı.
 
twitter takip