RTÜK, HaberTürk, CNN Türk, ATV ve A Haber’deki HDP'ye yönelik nefret söylemini, 'ifade özgürlüğü' saydı!

RT%C3%BCK,+HaberT%C3%BCrk,+CNN+T%C3%BCrk,+ATV+ve+A+Haber%E2%80%99deki+HDP%E2%80%99ye+y%C3%B6nelik+nefret+s%C3%B6ylemini,+%E2%80%99ifade+%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC%E2%80%99+sayd%C4%B1%21;
ABONE OL

RTÜK; HaberTürk, CNN Türk, ATV ve A Haber’deki bazı yayınlarda HDP’ye yönelik kullanılan nefret söylemlerine “ifade özgürlüğü” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 23 Mart’ta yaptığı bir toplantıda Halkların Demokratik Partisi’nin HaberTürk, CNN Türk, ATV ve A Haber hakkında 16 farklı şikayet dilekçesini gündemine aldı. Şikâyete konu televizyonların yayınlarını inceleyen Üst Kurul, partinin taleplerini yerinde görmeyerek herhangi bir yaptırım uygulanmaması gerektiği yönünde görüşünü bildirdi. RTÜK, şikayet dilekçelerinde yer alan yayın ilkesi ihlali iddialarının tamamını 6112 sayılı Kanun kapsamında oy çokluğuyla reddetti.

KANALLARIN DÜŞMANLAŞTIRICI VE HEDEF GÖSTEREN DİLİNE ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DENDİ

bianet’in haberine göre HDP’nin şikayet dilekçeleri üzerine kurulda önce gazeteci Nedim Şener’in konuk olarak katıldığı, Veyis Ateş’in sunduğu ‘HaberTürk Gündem’ programı ele alındı. RTÜK, Nedim Şener’in yayında ‘HDP’nin Türkiye’de bir kaos yaratma peşinde olduğunu’ belirtmesi ve “İçerde ayaklanma çağrısı yapmaya çalışıyorlar” ifadelerinin yasa ihlali olduğunu söyleyen HDP’yi haklı bulmadı.

Partinin dilekçesinde, HaberTürk’te yayınlanan ‘Türkiye’nin Nabzı’ programında konuk gazeteci Metin Özkan’ın ‘HDP milletvekillerinin Gazi Meclis’i tehdit ettiği iddiası’ da yer buldu. Üst Kurul, yayında herhangi bir yasa ihlali olmadığına karar verdi.

RTÜK, ‘Para Gündem’ programında siyaset bilimci Prof. Dr. Mehmet Şahin’in HDP yöneticileriyle alakalı olarak “Savunulamayacak derecede suça batmışlar” benzeri ifadeleri hakkındaki başvuruyu da reddetti.

RTÜK toplantısında ele alınan bir diğer dosya ise, A Haber’in ‘Memleket Meselesi’ programına ilişkin oldu. A Haber yayınında kullanılan ‘HDP il binasında PKK sığınağı’ kuşak bandını şikayet eden HDP dilekçesi haklı görülmeyerek kanal hakkında yaptırıma gerek olmadığına karar verildi.

A Haber sunucusu Erkan Tan’ın canlı yayında ‘HDP’nin terör sevicilerden bir topluluk olduğunu’ ifade ederek, “HDP, Türkiye Cumhuriyeti devletinin düşmanıdır” ve “HDP istikrarı bozup kaos peşinde” sözleri ile ‘Ajans Hafta Sonu’ programında AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın “Bugün HDP milletvekilleri, Kandil’den terörist başından talimat alıyorlar ve TBMM’de uygulamaya çalışıyorlar” ifadeleri de RTÜK’e şikayet edildi.

HDP, ATV Ana Haber’de ekrana getirilen MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım’ın “Demirtaş, 53 kişinin ölümüne sebep olmuş” sözlerinin hakaret olduğunu belirtti.

Susma Platformu, 15 Aralık 2020’de yayımladığı haberde ATV’nin parti logosuna mermi ve el bombaları ekleyerek logoyu ‘düşmanlaştırıcı’ bir görsele dönüştürdüğünü belirtmişti.

twitter takip