RTÜK Başkanı'ndan 'lebaleb' görüntü açıklaması: Sanki herkes sokaklarda geziyor gibi bir algı oluşmasın istedik

RT%C3%BCK+Ba%C5%9Fkan%C4%B1%E2%80%99ndan+%E2%80%99lebaleb%E2%80%99+g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1:+Sanki+herkes+sokaklarda+geziyor+gibi+bir+alg%C4%B1+olu%C5%9Fmas%C4%B1n+istedik
ABONE OL

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, televizyonların yöneticilerine özel hattan gönderdiği talimatla ilgili ikinci bir açıklama yaptı. Şahin, 'RTÜK Başkanı olarak kanal yöneticilerini özel telefondan arayıp talimat verme gibi bir durum asla olamaz' dedi.

Sabah gazetesinden Tuba Kalçık'ın sorularını yanıtlayan Şahin, "lebalep görüntülerinin kullanılmaması için TV kanallarına talimat verdiği" iddiasına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Şahin'in açıklaması şöyle:

"Böyle bir şey mümkün olabilir mi? RTÜK Başkanı olarak kanal yöneticilerini özel telefondan arayıp talimat verme gibi bir durum asla olamaz. RTÜK, sadece olağanüstü durumlarda, mesela terör unsuru içeren, şiddet içeren görüntülerin toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyeceğini göz önüne alarak kanallara uyarıda bulunabilir. Yaptığımız incelemelerde tam kapanma öncesinde çekilmiş kalabalık sokakları, caddeleri sanki yeniymiş gibi gösteren televizyonların olduğunu gördük. Bunun halkımızda yanlış algıya yol açacağı malumdur. Eskiden çekilmiş bu görüntüleri 'arşiv' diye yazarak belirtin dedik. Mevzuatımız da bunu söylüyor. Uyulmaması durumunda bu yayıncılık ilkelerinin ihlal edilmesi demektir. Bunun yasal yaptırımı da var. Ama biz ceza yerine uyarmayı tercih ettik. Ceza versek bildik eleştirileri almaz mıydık? Evlerinde kurallara uyarak oturan vatandaşlarda sanki herkes sokaklarda geziyor gibi bir algı oluşmasın istedik. Ama bizim tüm bu iyi niyetimize rağmen beni hedef alarak yıpratmak isteyenler var. Bu tarz karalama kampanyası beni asla yıldırmaz. Yolumda kararlılıkla yürümeye devam edeceğim."

NE OLMUŞTU?

CHP kontenjanından RTÜK Üyesi seçilen İlhan Taşcı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) geçtiğimiz günlerde televizyon kanallarının yöneticilerine özel hattan lebaleb görüntüler yerine boş cadde ve sokak görüntülerini yayınlamalarını talep eden bir talimat gönderdiğini duyurmuştu.

Duyuruda şu ifadeler yer almıştı:

"Medya Kuruluşumuzun Değerli Temsilcisi

Televizyonlarda yayınlanan bazı görüntülerin arşiv niteliğinin belirtilmeden yayınlandığı tespit edilmiştir. Özellikle tam kapanma döneminde, başta haber bültenleri olmak üzere birçok programda arka planda kalabalık görüntülerin yer alması, insanların kurallara uymadığına ve kolluk kuvvetlerinin de görevlerini yerine getirmediğine dair bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermektedir. Bilindiği üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde “…görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Bu sebeple tam kapanma döneminde yapılan yayınlarda, kalabalık görüntülerin yerine boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılması hususunda hassasiyet gösterilmesi ve zaruri durumlarda ise görüntülerin arşiv niteliğinde olduğunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
Gereğini rica eder, iyi çalışmalar dileriz.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı"

Şahin, tepki göstermişti!

 

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taşçı'ya tepki göstermişti. Şahin, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Görevimiz gereği çok açık ve sade bir dille yaptığımız yapıcı hatırlatmayı çarpık zihniyetle manipüle etmek tam da sahibine yakıştı. Sokaklar ve gündem boş olunca malum art niyetli zihniyet de mal bulmuş mağribi gibi üzerine atladı. Çok yazık. Hatırlatmamızın amacı, sağlığımız için milletçe büyük emek verdiğimiz tam kapanma dönemini hakkıyla sonlandırmaya katkıda bulunmaktır. Tüm yıldırma çabalarına rağmen işimizi layıkıyla yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

twitter takip