'Osman Kavala'yı serbest bırakın' çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

%E2%80%99Osman+Kavala%E2%80%99y%C4%B1+serbest+b%C4%B1rak%C4%B1n%E2%80%99+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1+yapan+10+%C3%BClkenin+b%C3%BCy%C3%BCkel%C3%A7ileri+D%C4%B1%C5%9Fi%C5%9Fleri+Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%E2%80%99na+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1ld%C4%B1
ABONE OL

ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın büyükelçileri, cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını yapmıştı.

Osman Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle yayımlanan ortak açıklamada, "Dava, Türkiye'de demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir" denildi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği Twitter hesabından da paylaşılan açıklamanın ardından Anadolu Ajansı (AA), açıklamaya imza atan 10 ülkenin Ankara büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını duyurdu.

AA'ya göre, büyükelçilerin Çarşamba sabahı Bakanlık'ta olmaları bekleniyor.

ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

"Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

TBMM Başkanı Şentop: Haddini bilmezlik

10 ülkenin büyükelçilerinin çağrısına, TBMM Başkanı ile bazı bakanlardan tepki geldi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın" dedi.

Bakan Gül: Hiçbir büyükelçinin haddi değil

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yaptığı açıklamada, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir" dedi.

Mahkemelere "tavsiye ve telkinde bulunma"nın hiçbir büyükelçinin haddi olmadığını söyleyen Gül, "Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu: Yargıya tavsiye ve telkin kabul edilemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyükelçiliklerin bildirisine Twitter hesabından tepki göstererek, "büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi.

AKP Sözcüsü Çelik: Türk yargısı bağımsızdır

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, "Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez" dedi.

twitter takip