Netflix'in iptal ettiği dizinin senaristi Ece Yörenç: 'Öyle bir sahne yoktu'

Netflix%E2%80%99in+iptal+etti%C4%9Fi+dizinin+senaristi+Ece+Y%C3%B6ren%C3%A7:+%E2%80%99%C3%96yle+bir+sahne+yoktu%E2%80%99
ABONE OL

RTÜK'ün senaryolara müdahalesi nedeniyle Türkiye'deki dizi yapımlarını durduran Neflix'in çekimleri başlamak üzereyken iptal edilen dizisi 'Şimdiki Aklım Olsaydı'nın senaristi Ece Yörenç konuyla ilgili bir açıklamada bulundu.

Netflix’in Türkiye yapımı projelerinden biri olan Şimdiki Aklım Olsaydı dizisi, set başlamadan bir gün önce Netflix tarafından iptal edildi.
 
Yönetmenliğini Çağan Irmak ve Umut Aral’ın, yapımcılığını Netflix’in, Türkiye’deki yürütücü yapımcılığını ise Ay Yapım’ın üstlendiği Şimdiki Aklım Olsaydı’nın 2021 yılında Netflix’te gösterilmesi planlanıyordu. Şirketin diziyi çekimlere bir gün kala iptal etmesinin ardında senaryosundaki yan hikâyelerinden birinde eşcinsel bir karakterin yer alması yatıyor.
 
Konuyla ilgili Netflix Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmezken, dizinin yaratıcısı ve senaristi olan Ece Yörenç, Fasikül’e yaptığı açıklamada “bir gay karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmediğini ve bunun ilerisi için çok korkutucu” olduğunu dile getirdi.
 
Öte yandan; basında çıkan dizide gay bir çiftin seks sahnesi olduğu yönündeki haberlerin gerçekliği yansıtmadığını söyleyen Yörenç, söz konusu karakterin senaryoda herhangi bir fiziki temasta bulunmadığını ve buna rağmen çekimlere izin verilmediğini belirtti.
 
Fasikül.com'da yer alan habere göre; dizinin yapımcısı Netflix, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, yabancı yapımların yasal mevzuat gereğince alması gereken ‘Yabancı Yapımlar İçin Çekim İzni’ için başvuruyor (Türkiye’de çekim yapmak isteyen yabancı yapımların çekim izni için senaryoyu bakanlığa gönderme yükümlülükleri bulunmakta.)
 
Bu iznin çıkmaması, fakat niye çıkmadığı konusunda bakanlıktan Netflix’e bir gerekçe de sunulmaması üzerine dizinin yaratıcısı Ece Yörenç, tüm ekibin ortak kararıyla çekimlere başlanabilmesi için senaryoda değişiklik yapıyor. Gey karakterin senaryodan çıkarılmasını içeren bu değişikliğin ardından bakanlıktan çekim izni geliyor fakat Netflix yetkilileri, 14 Temmuz 2020’de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’yla (RTÜK) bir görüşme yaptıktan sonra diziyi iptal etme kararı alıyorlar. 
 
Karar, dizi çekimlere bir gün kala, 15 Temmuz günü ekibe iletiliyor. Yörenç’e göre; Netflix’in bu kararı almasının nedeni, RTÜK’le yapılan görüşme sonrasında şirketin, ileriki projelerini de düşünerek orijinal senaryoda değişiklik yapılmasını prensiplerine aykırı olarak değerlendirmesi.
 
Yörenç senaryoyu Netflix’e teslim ettikten sonra kendisine ödeme yapıldığını ve ayrıca Netflix’in, çekilmemiş 8 bölüm için tüm dizi çalışanlarına ödeme yapma kararı aldığını ve bunu çalışanlara ilettiğini belirtiyor. Bununla birlikte Netflix, iptal kararı sonrası henüz kamuoyuna resmî bir açıklama yapmadı.
 
twitter takip