Nebati, EYT düzenlemesi için tarih verdi

Nebati,+EYT+d%C3%BCzenlemesi+i%C3%A7in+tarih+verdi
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bütçe sunumunda yaptığı konuşmada, EYT düzenlemesine ilişkin tarih verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesinin beklendiğini açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Burada yaptığı konuşmada, EYT düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nebati, "Buna göre çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki süreçte bütçe görüşmeleri var. TBMM Genel Kurulu'nda hemen sonrasında bir torba gelecek Meclis'e. Bu torbada EYT konusu yer alacak. EYT’nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi için hazırlık yapılıyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bakanlığın bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, büyüme veriler ve beklentilerine ilişkin de konuştu. Nebati, "2023 yılında dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir" dedi. Nebati ayrıca 2022 yılı için de yüzde 5 oranında büyüme beklediklerini kaydetti.

"TÜRKİYE OECD ÜLKELERİ ARASINDA AÇIK ARA İLK SIRADA YER ALMAYI BAŞARDI"

Türkiye'nin yeni iş imkanları oluşturmada OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer almayı başardığını savunan Nebati "Toplam istihdam seviyesi Eylül itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların zirvesine ulaşmıştır. Ağustos ayı itibarıyla işsizlik oranı son 8 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 9,9 olmuştur. İhracatımız 2022 yılının her ayında rekor kırmış ve Ekim ayında yıllıklandırılmış 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bugün Türkiye, 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1´in üzerine çıkaran güçlü bir ekonomi konumundadır" ifadelerini kullandı.

HAZİNE'DEN KKM'YE 91.6 MİLYAR TL

Hazine tarafından desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91.6 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan Nebati "Hazine destekli hesaplarda yenileme oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27’dir. Vatandaşlarımızın KKM’ye destek ve teveccühleri sayesinde milli para birimimizde istikrar güçlendirilmiş ve liraya olan güven artmıştır. 9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin, yaklaşık 1.5 trilyon liralık tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir" dedi.

"CARİ AÇIK ENERJİ KAYNAKLI"

"Enerji faturası geçen yılın aynı seviyesinde kalsaydı şu an cari işlemler açığını konuşmuyor olacaktık" diye konuşan Nebati sözlerine şöyle devam etti: "Enerji ve altın hariç değerlendirildiğinde cari işlemler dengesi, Ağustos ayında yıllıklandırılmış olarak 41,2 milyar dolar fazla veriyor olacaktır. Cari işlemler dengesi enerji ithalatı kaynaklı açık verirken enerji hariç cari denge fazla verme eğilimini sürdürmektedir."

twitter takip