Muharrem İnce'den barolara destek: 'Tek medya, çok baro'

Muharrem+%C4%B0nce%E2%80%99den+barolara+destek:+%E2%80%99Tek+medya,+%C3%A7ok+baro%E2%80%99
ABONE OL

AK Parti çoklu baro teklifini meclise sunarken, baroların bu siteme tepki ve protestoları devam ediyor. CHP'li Muharrem İnce de, barolara Twitter hesabından yayınladığı mesaj ile destek verdi.

AK Parti'nin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek kanun teklifi bugün Meclise sunuldu. 
 
Geçen hafta baro başkanlarının farklı şehirlerden Ankara'ya başlattıkları yürüyüş ve karşılaştıkları polis müdahalesi ile gündemde yer alan barolar bugün de söz konusu yasa teklifinin meclise sunulmasıyla gündemde.
 
Teklife göre üye sayısı 5 binden fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro, Türkiye Barolar Birliği'nde 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek..
 
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Özkan, “An itibarı ile kanun teklifini Meclis'e sunmuş bulunuyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı:
"Baro düzenlemesi 28 maddeden oluyor. Son 20 yılda artan avukat sayısı ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de yoğunlaşmış olması rabıtanın kopmuş olmasına neden olmuştur. Artan sayı avukatların baro irtibatlarını koparmıştır"
 
Açıklamasının devamında; "Titiz bir çalışma yaptık" iddiasında bulunan Özkan, "DDK'nın ve diğer örgütlerin hazırladığı raporları inceledik. Önceki kanun tekliflerini de değerlendirdik. STK'lar, hukuk dernekleri, akademik çalışma yapan akademisyenler ve bütün avukatların görüşlerini aldık. Hukukçu milletvekillerimizle bir araya geldik ve Avukatlık Kanunu Meclis Başkanlığı'na sevk ettik" ifadelerini kullandı.
 
4 ana başlıkta teklifin içeriği hakkında bilgi veren AKP’li Özkan, "İstanbul, Ankara ve İzmir için üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 binden fazla avukat bir araya gelerek baro kurabilecek. 2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro 72 ildeki barodan daha büyük olacağı anlamına geliyor. Barolar Birliği delagasyonunda yeni bir düzenleme getiriyoruz. Her baro TBB Genel Kurulu'nda 3 delege ve 1 başkanla temsil edecek. Üye sayısı çok olan illerde her 5 binde 1 delagasyonda temsil imkanı sağlıyoruz. Baro organlarının seçimini 2 yılda bir ekim ayının ilk haftasında genel kurullar, akabinde TBB seçimlerinin de 4 yılda bir aralık ayında yapılmasını öngörüyoruz. Yaşam tarzı, inancı nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulan avukatlar için bir düzenleme yaptık. Avukatların resmi kıyafeti olarak cübbeyi belirttik" ifadelerini kullandı.
 
Çoklu baro yasa teklifine karşı baro başkanları ise ortak açıklama yayınladı. 
 
Barolar adına açıklama yapan Amasya Baro Başkanı Ahmet Melik, hükümete tekliften vazgeçme çağrısında bulunarak, “Barolar siyaset yapıyor, denilerek ortaya konulan kanun teklifi baroları siyasallaştırmaktadır. Asıl barolar şimdi bölünmektedir” dedi. 
Melik, teklife karşı 3 Temmuz’da Ankara’da “Savunma Mitingi” yapılacağını duyurdu.
 
Çoklu baro düzenlemesine karşı çıkan İstanbul Barosu avulatları ise bugün Çağlayan Adliyesi'nde toplanarak bir savunma mitingi düzenledi.
 
Mitingde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, "Buradan Ankara'ya söylüyorum. Susamaz barolar. Bunu bilmeli Ankara. Biz biat etmeyiz, eğilmeyiz. Bu ülkenin dirence ihtiyacı var. Avukatlara ihtiyacı var. Şiddet kullanmadan, provokasyonlara pabuç bırakmadan en iyi sergileyen avukatlara ihtiyacı var.TBMM'nin iradesine daima saygı göstereceğiz ama yasa yapma gücünü silah olarak kullanmaya kalkışanlara onun bir bumerang gibi geri döneceğini anlatacağız. Bunları hatırlatacağız onlara. Bu bizim demokratik hakkımız. Bu hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu teklifin evrensel hukuk formlarına, anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacağız çünkü bir avukatız" dedi.
 
SavunmaSusturulumaz etiketi bugün de sosyal medyada gündem olurken baro başkanlarına destek mesajları geldi.
 
Öte yandan; baro başkanları ve çoklu baro sistemine karşı kendilerine destek olmayan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na tepki göstermeye ve istifa çağrılarında bulunmaya devam ediyor.
 
Baro başkanlarına siyasi isimlerden de destekler geliyor.
 
2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin adayı olarak yarışan Muharrem İnce, Twitter hesabından baro başkanlarına destek olmak için "Tek “şahsım”, tek IBAN, tek medya çok Baro" mesajını yayınladı.
 
twitter takip