Koronavirüs salgını sonrası televizyon dünyası nasıl değişecek? Artık TV izlenmeyecek mi?

Koronavir%C3%BCs+salg%C4%B1n%C4%B1+sonras%C4%B1+televizyon+d%C3%BCnyas%C4%B1+nas%C4%B1l+de%C4%9Fi%C5%9Fecek?+Art%C4%B1k+TV+izlenmeyecek+mi?
ABONE OL

Sabah Gazetesi'nin yazarı Yüksel Aytuğ, bugünkü yazısında koronavirüs salgını sonrasında televizyon dünyasında değişecek düzeni anlattı.

Sabah Gazetesi'nin televizyon köşesi yazarı Yüksel Aytuğ, koronavirüs salgınının televizyon ve dizi dünyasına etkileri üzerine bir yazı kaleme aldı.
 
Koronavirüs salgınından sonra televizyon düzeninin değişeceğini belirten Yüksel Aytuğ, sektörün ekonomik açıdan daraltamak zorunda kalacağını ve bu nedenle de başrol oyuncularına bölüm başı 100 bin TL büyük rakamlar veren yapımcıların yada yada dizinin bir bölümüne 800 bin TL veren kanal yöneticilerinin olmayacağını belirtti.
 
Yüksel Aytuğ, televizyonun sosyal medya ve dijital platformlar ile de daha sıkı bir rekabete gireceğini belirterek, insanların yayınları bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından izleme alışkanlığı edineceklekleri için televizyonun artık sadece yaşlı vatandaşların kullanacağı bir cihaz haline geleceğini ifade etti.
 
Yüksel Aytuğ'un yazısı şöyle:
 
Koronavirüs hayatımızı kökten değiştirdi. Hepimiz 'normale' dönmek için gün sayıyoruz. Ama bu 'normal' bizim bildiğimiz, alıştığımız 'normal' olmayacak.
 
Televizyon sektörü de bu yeni düzene uyum sağlamak zorunda. Aksi halde klasik televizyonculuk anlayışlarıyla bu peynir gemisini yürütmek mümkün olmayacak. Bir kere, sektör ekonomik açıdan daralmak zorunda kalacak. Öyle başrol oyuncusuna bölüm başına 100 bin lira ödeyecek yapımcı, dizinin bölümüne 800 bin lira verecek kanal yöneticisi kalmayacak. Televizyon, sosyal medya ve dijital iletişim kanallarıyla işbirliği yapmak zorunda kalacak. YouTube kanalları ve dijital yayın platformları, bildiğimiz o konvansiyonel televizyonculuğun karşısında güç kazanacak. Televizyon, eskisinden çok daha güçlü bir sosyal medya rekabeti ile mücadele etmek zorunda kalacak. Hatta... İnsanlar yayınları bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından izleme alışkanlığı edinecekleri için televizyon sadece yaşlıların kullandığı lambalı radyo ya da gramofon gibi nostaljik bir süs haline gelecek.
 
Televizyon haberciliği de evrim geçirecek. Haber artık anlık olarak insanların cep telefonlarına düştüğü için, haber bültenleri ve haber kanallarının elinde rekabet kozu olarak sadece 'yorum' kalacak. Bu da neredeyse tüm kanalları siyasi yelpazenin uçlarına doğru savuracak.
 
Yeni düzen en çok 'sinemayı' etkileyecek. Görünen o ki, salonlarda en fazla dörtte bir oranında bilet satılacak. Seyirci, arasında ikişer üçer koltuk boş bırakarak oturabilecek. Bu da gelirlerin en az yüzde 35 düşmesi demek. Yani 'AVM sinemacılığı' artık son demlerini yaşıyor demektir. Bu durumda salon sayıları azalacak, dağıtım şirketleri giderek dijital platformlara içerik sağlayan yapım şirketlerine dönüşecek. İnternet üzerinden film ve dizi yayınlayanların izlenme oranları ve buna bağlı olarak reklam gelirleri artacak.
Yani... Bundan böyle siz sinemaya gitmeyeceksiniz. Sinema size gelecek.
twitter takip