Kemal Sunal kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? Kaç yaşında hayatını kaybetti?

Kemal+Sunal+kimdir?+Ne+zaman+ve+nas%C4%B1l+%C3%B6ld%C3%BC?+Ka%C3%A7+ya%C5%9F%C4%B1nda+hayat%C4%B1n%C4%B1+kaybetti?
ABONE OL

Bugün ölüm yıl dönümü nedeniyle gündem olan Kemal Sunal'ın yaşamı ve ölümüne dair detaylar merak konusu oldu. Sanat hayatına 82 film sığdıran usta sanatçı, neden ve nasıl hayatını kaybetti? Kaç yaşandı aramızdan ayrıldı? Uçak korkusuna rağmen neden uçağa bindi.

Türk sinemasının en sevilen isimlerinden birisi olan Kemal Sunal bugün ölüm yıl dönümü nedeniyle gündemde.
 
Sosyal medyada TT olan ve hakkında bir çok mesaj paylaşılan Kemal Sunal'ın bugün 20. ölüm yıl dönümü...
 
Kemal Sunal 3 Temmuz 2000 tarihinde rol alacağı Balalayka filminin çekimleri için Trabzon'a gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayata veda etmişti. Usta oyuncunun kalp krizi geçirmesine uçak korkusunun neden olduğu da yıllardır konuşuluyor. 
 
Peki Kemal Sunal kimdir? Hangi filmlerde rol almıştır? Ne zaman ve neden ölmüştür?
 
11 Kasım 1944 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Kemal Sunal, Türk sinemasının en çok sevilen aktörleri arasında yer almaktadır.
 
Özellikle Habamam Sınıfı serisinde canlandırdığı "İnek Şaban" tiplemesiyle hafızalarda yer edinen Kemal Sunal'ın oynadığı çoğu filmde de adı Şaban'dır.
 
Sanat hayatı boyunca 82 filmde rol alan Kemal Sunal'ın hayat hikayesi ve ölümü ile ilgili detaylar vefatının yıl dönümü nedeniyle en çok aranılanlar arasına girdi.
 
Tam ismi Ali Kemal Sunal olan Sunal, Saime Hanım ile Mustafa Sunal'ın ilk çocuğu olarak 11 Kasım 1944 yılında İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Küçükpazar semtinde hayata gözlerini açtı.
 
Aslen Malatyalı olan Sunal'ın Cemil ve Cengiz isminde iki kardeşi daha oldu.
 
Saime Sunal, verdiği bir röportajında oğlunun çok sessiz ve içine kapanık bir kişiliği olduğunu söylemiş. Üzüntüsünü bile belli etmediğini anlatan anne Saime Sunal, ‘’Keşke belirtseydi, keşke kavga etseydi de o kadar kapalı olmasaydı." açıklamalarında bulunmuş.
 
LİSEYİ 11 YILDA BİTİRDİ!
 
İlk öğretimini Mimar Sinan İlkokulu'nda, liseyi de Vefa Lisesi’nde 11 senede tamamlayan Kemal Sunal, henüz lisede okurken tiyatroya ilgi duymaya başlıyor.
 
Yeteneği felsefe öğretmeni Belkıs Balkır tarafından fark edilen Kemal Sunal’a öğretmeni, "Sen oyuncu olmalısın" demiş.
 
YETENEĞİNİ LİSEDE ÖĞRETMENİ KEŞFETTİ
 
Belkıs hoca, Kemal Sunal'ın babasını ikna ederek, usta oyuncuyu Kenter Tiyatrosuna göndermiş ve Müşfik Kenter ile tanıştırmış.
 
Lisede amatör bir şekilde ilk defa "Zoraki Tabip"le sahneye çıkan Kemal Sunal, aynı yıllarda oynadığı bir oyun ile Akşam gazetesinin gerçekleştirdiği liseler arası tiyatro yarışmasında "En İyi Karakter Oyuncusu" ödülünün sahibi oldu.
 
Profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1966 yılında başlayan Kemal Sunal, Kenter Tiyatrosu'nda ilk defa "Deli İbrahim" ismindeki oyunla birlikte sahneye çıkmış ve "celladın yardımcısı" rolüyle repliği olmamasına karşın seyirciyi güldürmeyi başararak tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış.
 
ÜNİVERSİTEYİ 27 YILDA TAMAMLADI
 
1981 yılında Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu'nda başladığı askerlik görevini, Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda usta birliğinde tamamlayan Kemal Sunal, Kenter Tiyatrosu'nda uzun zaman kalmadı.
 
Bülent Kayabaş ile tanışmasına vesile olan Pendik Tiyatrosu’na katılan Kemal Sunal, sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü olarak adını tarihe yazdırmış ender sanatçılarımızdan…
 
Bir taraftan tiyatro çalışmalarını sürdüren Kemal Sunal, şimdilerde ismi Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda 2 sene öğrenim gördü.
 
Buradaki eğitimini yoğun tiyatro turneleri nedeniyle yarım bırakan Kemal Sunal, 1992 yılında çıkan "öğrenci affı”nın ardından üniversiteyi 2. sınıfından devam ederek, 51 yaşındayken 1995 yılında diplomasını eline aldı.
 
Mezuniyet töreni esnasında, "4 senelik üniversite maratonu nihayet bitti ancak benimki biraz zor bitti. Ben 4 senelik üniversite hayatını 27 senede bitirdim." diye konuşan Kemal Sunal, ardından radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve "Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" başlıklı tez hazırladı.
 
Kemal Sunal'ın tezi, aynı isimle 2005 yılında ailesi tarafından kitap hâline getirildi.
 
Dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak zorlu koşullar altında çocukluk ve gençlik dönemini geçiren usta oyuncu, bir röportajında "İşte o yokluklar, Kemal Sunal'ı ortaya çıkardı." diye konuşmuş.
 
Henüz tiyatro ve sinemaya başlamadan evvel elektrikçi çıraklığı yapan Kemal Sunal, üniversite öğrenimi esnasında ve sonrasında da Emayetaş Fabrikası'nda ekmeğini kazandı.
 
SİNEMAYA ‘’TATLI DİLLİM’’ İLE BAŞLADI
 
Pendik Tiyatrosu'nun maddi problemler sebebiyle kapanmasının ardından, idol olarak gördüğü ve 4 sene kaldığı Ulvi Uraz'ın tiyatrosuna geçen Kemal Sunal, arkasından da Aksaray Küçük Opera'da, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahne aldı.
 
Devekuşu Kabare'de oynadığı "Dün Bugün" ismindeki oyununu izleyen Münir Özkul'u performansıyla etkileyen Kemal Sunal, Özkul’un ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'e, "Bak Ertem, bu çocuğa dikkat et. Bunda iş var." demesiyle, Eğilmez ile yolları kesişti.
 
Eğilmez tarafından 1973 yılında çekilen "Tatlı Dillim" filminin kadrosuna katılan Kemal Sunal, sinemaya ilk adımını atmış oldu. Bu film ile Zeki Alasya, Münir Özkul, Tarık Akan, Metin Akpınar, Filiz Akın ve Halit Akçatepe ile birlikte oynayan Kemal Sunal, 1974 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu "Salako" filminin arkasından 1975 yılında oynadığı Zeki Ökten'in ‘’Şaşkın Damat’’ ve "Hanzo" filmlerinde başrolu kaptı.
 
KEMAL SUNAL’A NEDEN ŞABAN YA DA İNEK ŞABAN DİYORLAR?
 
Türk sinemasının en parlak dönemlerinden biri olan 1975 yılında, Rıfat Ilgaz'ın eserinden Ertem Eğilmez'in beyaz perdeye taşıdığı "Hababam Sınıfı"nda usta isimlerle beraber oynayan Kemal Sunal, filmin arkasından ‘’İnek Şaban’’ ve "Şaban" ve lakaplarıyla herkesin aklında yer edindi.
 
1976 yılında rol aldığı "Hababam Sınıfı Uyanıyor", "Süt Kardeşler”, "Sahte Kabadayı", "Tosun Paşa”, "Kapıcılar Kralı" ve "Meraklı Köfteci" gibi unutulmazlar arasına giren 6 filmde, 5 farklı yönetmenle birlikte çalıştı.
 
Devekuşu Tiyatrosu'nun Ankara turnesi esnasında Gül Sunal ile tanışan ve 1975 yılında hayatını birleştiren Kemal Sunal’ın, Ali ve Ezo ismini verdiği çocukları dünyaya geldi.
 
"Tatlı Dillim" filminin ardından tiyatro ve sinema çalışmalarını bir süre beraber sürdürmeyi başaran Kemal Sunal, ardından kariyerini sinemayla sürdürdü.
 
Kemal Sunal, başarıya giden yolun disiplinden geçtiğine inandığını ve yaptığı işlerde her zaman titiz ve tertipli olduğunu ifade etmiş.
 
Hayat verdiği karakterlerde çoğunlukla halkın içinden bir halk kahramanı oynayan Kemal Sunal, Rıfat Ilgaz'ın "Hababam Sınıfı" eserinin sinema uyarlamasında oynadığı "İnek Şaban" tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve hayat verdiği tiplerin halka olan yakınlığı sebebiyle kısa süre içerisinde Türkiye'nin en sevilen ve en çok güvenilen oyuncularından biri hâline geldi.
 
KARİYERİNE 82 FİLM SIĞDIRDI
 
Fiziki yapısı ve yüzü nedeniyle Fransız komedyen Fernandel'e benzetilen Kemal Sunal, filmlerde her daim haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden komedi ustası rolüne büründü.
 
26 senelik sanat hayatı boyunca oynadığı tiyatro oyunları dışında 6'sı yan rol, 76'sı başrol olmak üzere 82 filmde oynayan Kemal Sunal, "Şaban Askerde", "Saygılar Bizden”,"Bay Kamber” ve "Şaban ile Şirin" olmak üzere 1993-1996 yıllarında toplam 4 dizide de izleyicisiyle buluştu.
 
Türk sinemasında "İnek Şaban" karakteri olmak üzere canlandırdığı iyi, saf adam rolleriyle her yaştan izleyicinin beğenisini kazanan Kemal Sunal, herkesi güldürürken düşündürmeyi de başarmış, filmlerinde bekçiden öğretmene, çöpçüden kapıcıya kadar birçok role bürünerek, her dönem seyirciler tarafından tam not almıştır.
 
Aynı anda hayat verdiği her karakterle seyircilerin yüzünü güldürmeyi başaran ve halk tarafından benimsenen usta oyuncunun yer aldığı projelerin çoğunluğunda, Türk halkının adetlerinden, geleneklerinden, inanışlarından örnekler öne çıktı.
 
OYNADIĞI PROJELER BİR ‘’BAŞARI ÖYKÜSÜ’’ ÖZELLİĞİ TAŞIR
 
Motivasyon filmleri olarak da bilinen Kemal Sunal'ın oynadığı yapımlar öte yandan bir "başarı öyku¨su¨" özelliği taşıyor. Kemal Sunal, "Doktor Civanım" filminde bir hademenin doktor kılığında köylu¨lerin gözu¨nde büyümesini, "İnek Şaban" filminde bir karpuzcunun başarılı bir kaleci olup yu¨kselmesini, "Salako" filminde saf bir köylu¨nu¨n iyi niyetli bir eşkıyaya dönüşmesini, "Korkusuz Korkak" filminde Mu¨layim'in sıradan bir memurken mahallenin gözu¨nde kahraman olmasını, "Yu¨z Numaralı Adam" filminde fakir bir karakterin reklam yıldızı olmasını, "Bekçiler Kralı" filminde sıradan bir bekçinin, mahallelinin dertlerine çare bularak halkın umudu haline gelmesini canlandırdı.
 
Bugüne dek pek çok ödüle layık görülen Kemal Sunal, ''Kapıcılar Kralı'' filmiyle 1977 Antalya Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nün sahibi oldu. Sanatçı bunun dışında 1989 yılında "Düttürü Dünya" filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünün sahibi olurken, 1998 yılında da Antalya Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görüldü.
Kemal Sunal, 1990'lı yıllarda katıldığı bir TV programında; filmlerinin televizyondaki gösterimlerinden hiç para kazanamadığını ifade etmiştir.
 
KEMAL SUNAL NE ZAMAN VE NEDEN ÖLDÜ?
 
Uçak fobisi olduğu için yaşamı boyunca hiç uçağa binmeyen ve kara yolculuğunu tercih eden Kemal Sunal, oynayacağı son film "Balalayka"nın 3 Temmuz 2000 yılında filmin çekimlerine başlamak üzere Trabzon'a gitmek için bindiği uçakta geçirdiği kalp krizinin ardından 56 yaşında yaşama veda etti.
 
O dönem gazetelerde yer alan haberlere göre ise; Sunal'ın vefatında bir takım ihmallerin de nedeni vardır. Uçaktaki personelin ilk yardım konusunda yetersiz olması ve çağrılan ambulansta doktorun olmaması gibi etkenler de usta sanatçının vefatında rol oynadı.
hastanesine kaldırılan sanatçının doktoru, Sunal'ın kalp rahatsızlığı olduğunu dile getirmiş ve kalp ilaçları kullandığını açıklamıştır. NTV'nin haberine göre, Kemal Sunal'la aynı uçakta bulunan DSP İstanbul milletvekili Erol Al, sanatçının ölümünde ağır ihmal ve tedbirsizlik olduğunu belirtmiştir.
 
Uçağın kabin ekibi, sanatçıya tıbbi müdahalede bulunamadıklarını belirterek, "bunun için eğitimimiz yok, yalnızca rahatlatmaya çalıştık" açıklamasını yapmıştır.
 
Sağlık ekiplerinin uçağa 12 dakikada ulaşması ve sanatçının 35 dakika sonra uçaktan indirilip hastaneye götürülmesi gibi konularda DHMİ ve Medline çeşitli açıklamalarda bulunmuştur.
 
Bu açıklamaların ve havalimanındaki sağlık tedbirlerinin yetersiz olduğu düşünülmektedir.
 
Türk sinamasının bir başka usta ismi Zeli Alasya'nın yaptığı açıklamaya göre ise; korkusuna rağmen uçağa binme nedeni de ekip arkadaşlarını kara yolculuğuna zorlamak istememesi. 
 
Zeli Alasya, Sunal'ın vefatından sonra "Kimseleri filmin çekileceği yere otobüsle gitmek sıkıntısında bırakmamak için kendini zorlayarak bindi o uçağa, imkanı yok binmez" açıklamasını yapmıştı.
 
Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen usta oyuncunun rol aldığı yapımların bazıları şöyle:
 
"Salak Milyoner", "Hanzo", "Canım Kardeşim", "Oh Olsun", "Mavi Boncuk”, "Meraklı Köfteci", "İbo ile Güllüşah", "Sakar Şakir", "Hababam Sınıfı Serisi", "Şaban Serisi”, "Zübük", "Sahte Kabadayı", "Avanak Abdi", "Yüz Numaralı Adam", "Bekçiler Kralı”, "Devlet Kuşu", "Gol Kralı", "Üç Kağıtçı", "Korkusuz Korkak", "Şark Bülbülü", "Doktor Civanım","Varyemez", "Yedi Bela Hüsnü", “Postacı","Tokatçı", "Propaganda." 
 
 
twitter takip