Kadınlar, tacizleri ifşa edilen Hasan Ali Toptaş'ın 'özrünü' kabul etmedi!

Kad%C4%B1nlar,+tacizleri+if%C5%9Fa+edilen+Hasan+Ali+Topta%C5%9F%E2%80%99%C4%B1n+%E2%80%99%C3%B6zr%C3%BCn%C3%BC%E2%80%99+kabul+etmedi%21;
ABONE OL

Toptaş, tacizlerinin ifşa olmasının ardından kadınlardan özür dilemişti...

Yazar Hasan Ali Toptaş'ın, Doğan Hızlan'a konuk olduğu programda çevirmenlerle ilgili yaptığı, "Çeviri bir kitap okurken önce çevirmenin doğum tarihine bakıyorum" şeklindeki açıklamalar sosyal medyada tartışmaya neden oldu. Bu tartışmaların devamında "Leyla" isimli bir kullanıcı Hasan Ali Toptaş hakkında cinsel saldırı iddiasında bulundu.

Twitter'da Toptaş’ın bir videosunu paylaşan hesapta, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı" mesajı paylaşıldı.

Bu tweet’in altında 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğuna dair iddiaları paylaştı. Bu isimlerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı. Buzluk, "Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildim. Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım. Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşan oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz" diyerek yaşadığı cinsel saldırıya dikkat çekti.

ASLI TOHUMCU: HASAN ALİ TOPTAŞ DA YALNIZ DEĞİL, BORA ABDO VAR

Buzluk'un bu paylaşımına destek olan yazar Aslı Tohumcu ise yaşadığı cinsel saldırıyı kamuoyuyla paylaşarak dayanışma çağrısında bulundu. Tohumcu, yazar Bora Abdo'nun taciziyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hasan Ali Toptaş da yalnız değil tabii. Bora Abdo var. Beni arkadaşımdan ayırıp taksime atlamasıyla gelişen bir olay. Ben de büyüdüm, kadınlarla sarmalandım iyice. Konuşabiliyorum. Herkes konuşsun. Bizim korkacak bir şeyimiz yok!" diye yazdı.

HASAN ALİ TOPTAŞ: YARALADIĞIM TÜM İNSANLARDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Resmi Twitter hesabından bir 'özür' mesajı yayınlayan Hasan Ali Toptaş “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı. Ancak Toptaş'ın bu açıklaması da kadınlardan çok sayıda tepki aldı. Tepkilerde hem özür metni eleştirildi hem de "konunun bir özürle geçiştirilemeyeceği" belirtildi.

HÜSEYİN KIRAN İÇİN DE İFŞA AÇIKLAMASI

Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo ile ilgili açıklamaların ardından yazarlar Mevsim Yenice ve Ezgi Polat da sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarda, yazar-şair Hüseyin Kıran'ın kendilerini taciz ettiğini ifade ettiler. Yenice, "İştariştar" isimli kullanıcının "İlk defa sosyal medyadan yazarlarla şairlerle takipleştiğim dönemde Hüseyin Kıran’ın bel altı gelişleri de var. Onlar kendi pislikleri ile çoklar ama biz birlikteliğimizle daha güçlüyüz. Yalnız değiliz" paylaşımını alıntılayarak, "Bana ve birçok genç kadın arkadaşıma da aynısı yaptı Hüseyin Kıran" dedi. Ezgi Polat ise "ben ve bildiğim birçok başka kadın arkadaşım kendisinin tacizlerine ve saçmalıklarına maruz kaldı. Saygı duyduğunuz bir yazardan öykülerinizle ilgili yorum alacağınıza heyecanlandığınız noktada Hüseyin’in azgınlıklarına maruz kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

AKİF KURTULUŞ'TAN 'HASAN ALİ TOPTAŞ' ELEŞTİRİSİ

Şair-yazar Akif Kurtuluş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hasan Ali Toptaş'ın 'özür' metnini eleştirerek, "Özür meselesi üzerine iyi kötü biraz çalışmış birisiyim. Hasan Ali Toptaş'ın özrü bırakın mağdurları beni bile tatmin etmedi. Kamusal alanda paylaşılan bir özür hakkında aynı mecrada görüşümü belirtmek ihtiyacı duydum. Her şeyden önce açık değil. Ne yaptığını söylemiyor. Mağdur edip etmediğine ilişkin bir kanaati yok. 'Kırdıysam...' Şartlı özür olmaz. Çok sık duyuyoruz, okuyoruz böyle içinde özür sözcüğü geçen cümleleri. 'Maksadımı aşmışsam...' Kırdım, maksadımı aştım. Özür cümlesine böyle başlanır. Geçiştirmek için kurulan cümle, içinde özür sözcüğü olsa bile, asla özür değildir. Öte yandan özür dilemek, mağdurunun acısını telafi etmeye yönelik olmalıdır. En önemlisi de özür dileyen, mağdurun bu özrü kabul etmesini beklememelidir" dedi.

EVEREST YAYINLARI: SÜRECİ DEĞERLENDİRİYORUZ

Everest Yayınları, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, "Yayınevimizin yazarlarından Hasan Ali Toptaş ile ilgili açıklamaları hassasiyetle takip ediyoruz. Mağduriyetlerin dile getirilmesini önemsiyoruz. Koşulsuz, amasız olarak kimden gelirse gelsin her türlü tacizin karşısındayız. Süreci bu anlayışla değerlendirmekte olduğumuzu saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verdi. (duvar.com.tr)

twitter takip