Kadınlar dört bir yanı sloganlarla inletti: Hükümet istifa

Kad%C4%B1nlar+d%C3%B6rt+bir+yan%C4%B1+sloganlarla+inletti:+H%C3%BCk%C3%BCmet+istifa
ABONE OL

Kadınlar, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde meydanlarda buluştu.

25 Kasım'da sokaklarda buluşan kadınlar, gasp edilen hakları için eylem başlattı. İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çeken kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Hükümet istifa" sloganları attı.  Polis, özellikle de İstanbul'da kadınlara biber gazıyla müdahalede bulundu.

Kadınların, 25 Kasım için İstanbul'daki buluşma noktası Taksim oldu. Eylem öncesi, Taksim’de bir araya gelen kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atmaya başladı.

Tünel Meydanı'nda toplanan kadınlar, yürüyüşe geçti. Polis, İstiklal Caddesi'ne barikat kurdu. Kadınlar da polis barikatının önünde "Aç aç barikatı aç" sloganı atarak tepki gösterdi. Polisin biber gazlı müdahalesi yürüyüş boyunca devam etti.

İZMİR

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir araya geldi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde buluşan kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü.

Yapılan açıklamada, “Ülkemizde kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri her yıl katlanarak artıyor. AKP hükümetinin kadın düşmanı politikaları, devletin şiddeti önleyecek mekanizmaları harekete geçirmemesi, erkek egemen yargı kararları, kriz ve pandeminin kadın emeği sömürüsü açısından fırsata dönüştürülmesi ve artan yoksulluk sonucu kadınlar evde, işte, sokakta, kampüste her yerde şiddetin türlü biçimlerine maruz kalıyor” denildi.

Yargı ve medya eliyle kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılarak, pekiştirildiği vurgulanan açıklamada, “İktidarın nefret dili sokaklara yansımakta, körüklenen ayrımcılık ve eşitsizlikler sonucu ‘güçsüz’ gösterilen kadınlar ve LGBTİ+’lar sokak ortasında samuray kılıçlarıyla katledilmektedir. Bu durumun bir örneği de geçtiğimiz gün Bornova Sokağı’nda iki trans kadın arkadaşımızın bıçaklanmasıyla yaşanmıştır. Kadınların, LGBTİ+’ların, çocukların ve göçmenlerin şiddete karşı korunmasında önemli bir rol oynayan, gerçek bir eşitlik temelinde yazılmış İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı imzanın çekilmesi de bu saldırıların parçasıdır. Ancak buradan bir kez daha hatırlatalım; Eşitliğe, laikliğe ve özgürlüğümüze yönelik iktidarın gerici saldırılarını kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kadınların barış içinde bir yaşan istediği belirtilen açıklamada, “Göçmen kadın ve çocukların haklarının tanınmasını istiyoruz. Eşit işe eşit ücret, güvenceli iş ve güvenli ortamlarda yaşamak istiyoruz. Bunun için örgütlenmekten, mücadele etmekten dayanışmadan asla vazgeçmeyeceğiz. Evde okulda, kampüste, sokakta, işyerlerinde, fabrikalarda bizleri hapsetmeye çalıştığınız karanlığa teslim olmayacağız. Yaşam hakkımızı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Mirabel kız kardeşlerden aldığımız güçle buradayız, dayanışmamızdan, birlikteliğimizden aldığımız güçle buradayız. Kirpiğimiz yere düşmesin diye mücadele etmeye kararlıyız” denildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı sesimizi yükseltmek hesap sormak için isyandayız. Bu düzeni değiştirene kadar şiddete uğrayan, ezilen ve sömürülen kadınların her biri için dayanışarak, örgütlenmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar şiddetin, yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istiyoruz. Bu yaşamı, Mirabel kardeşlerin özgürlük mücadelesinden ve tüm kız kardeşlerimizden aldığımız güçle hep birlikte kuracağız.”

DENİZLİ

Denizli'de bir araya gelen kadınlar, Candoğan Meydanı'ndan Çınar Meydan'ına yürüdü. Burada yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz sene Denizli’de katledilen Tuba Tokbaş’ın katili Eray Hakver’e verilen müebbet hapis cezası erkek yargının adaleti sonucu 'iyi hal indirimi' ile 25 seneye düşürüldü.İktidar her kriz anında nefreti ve şiddeti körüklüyor. Pandemin başından itibaren LGBTİ+ düşmanlığı derinleştiriliyor, LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor, yok sayılıyor. Cinsel kimlik ve yönelimler marjinalleştiriliyor, terörize edilmek isteniyor. LGBTİ+fobi lubunlayaların hayatlarını tehdit ediyor. 21'inci yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Dünyayı yerinden oynatacağız" denildi.

 

twitter takip