Jale Özgentürk Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ilk yazısını yazdı!

Jale+%C3%96zgent%C3%BCrk+Cumhuriyet+Gazetesi%E2%80%99ndeki+ilk+yaz%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1+yazd%C4%B1%21;
ABONE OL

Cumhuriyet Gazetesi'nin kadrosuna katılan Jale Özgentürk ilk yazısını yazdı. Özgentürk ilk yazısında e-ticaretin sorunlarını kaleme aldı.

 
Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet Gazetesi'nin kadrosuna dahil olan ekonomi basının deneyimli ismi Jale Özgentürk bugün ilk yazısı ile okuyucu karşısına çıktı.
 
Gazetenin ekonomi servisi şefliğini de üstlenen Jale Özgentürk, bugün ayrıca ekonomi alanındaki yazılarınınj yer alacağı 'Arka Plan' köşesindeki ilk yazını yazdı. Özgentürk, Arka Plan ile her Cuma günü okuyucu ile buluşacak.
 
Jale Özgentürk ilk yazısında; e-ticaret alanında yaşanan sıkıntıları ve tüm dünyaya yayılan koronavirüsün e-ticarete etkilerini kaleme aldı.
 
Jale Özgentürk'ün ilk yazısı şu şekide:
 
Dünya ekonomisi bir kaos döneminden geçiyor. Küreselleşme ve kapitalizmin sorunları tartışılırken, Çin’in en önemli sanayi kenti Wuhan’da başlayan Covid-19 salgınıyla bu kaos iyice açığa çıktı. Şimdi küresel krizden en çok turizm mi, havacılık mı, sanayi mi etkilenecek tartışmaları yapılıyor. Ancak belli ki, etkilenmeyecek sektör de ülke de olmayacak.
E-ticaret de bu süreçten fazlasıyla etkilenen sektörlerden. Evinizde, işyerinizde, akıllı telefonunuzdan istediğiniz ürünü sipariş ediyorsunuz. Ya aynı gün ya da en geç üç gün sonra elinizde...
 
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin e-ticaret raporundaki verilere göre 2018’de Türkiye’de aralarında Trendyol, n11, Hepsiburada, İstanbul Bilişim gibi önemli markaların olduğu 799 e-ticaret sitesinin geliri 59,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
 
Ancak hızlı gelişen ve daha yolun başında olan bu sektörde son günlerde ciddi sıkıntılar var. Hem kendim yaşadım, hem de çok sayıda şikâyet gelince neler oluyor soruşturdum. En önemli kaynağı güven olan ticaret sitelerine güvensizlik tavan yapmış durumda.
 
Sektörün sıkıntıları, meşhur alışveriş çılgınlığı günü olan kasım ayındaki “kara cuma” ile başlıyor. Bir günde 4,5 milyar TL’lik ürün satılınca, beklenmeyen talep önce bankaların işlem kapasitesini sarsıyor. Ardından siteler ürün temininde sıkıntılar yaşamaya başlıyor. Ürünlerin kargoyla dağıtımında ise büyük aksamalar gerçekleşiyor. Bugün hâlâ teslim edilmeyen yüz binlerce ürün var.
 
YÜZDE 80 ÇİN’DEN
 
Kasım’daki bu kara dalgaya bu kez Türkiye’nin ithalat engelleri katılınca, gümrükten ürün çekmek zorlaşıyor. Bu sıkıntıların üzerine ocak sonunda başlayan koronavirüsü ise olaya tuz biber ekmiş.
 
E-ticaret sitelerinin sattığı ürünlerin yüzde 80’i Çin’den ve Uzak Doğu’dan geliyor. Virüs nedeniyle üretimi duran Çin’den tedarik artık çok zor. Arzın azaldığı bu piyasada bu kez fiyatlar artıyor. Bir e-ticaret sitesinin yöneticisi şunları söylüyor:
 
“e-Ticaret ürünlerinin yüzde 80’i ithalat kaynaklıydı. Bugün sattığımız ürünün yerine yenisini koymaya kalktığımızda, sattığımızdan yüzde 10 pahalıya alıyoruz.”
 
E-ticaret siteleri şimdi yeniden yapılanıyor. Uzakdoğu’dan gelen ithal ürünlerin yerini Türkiye’de üretilen farklı ürünler alacak. Bu arada mal bulmak o kadar zor ki. Almanya’da buzdolabında spot piyasa oluşmuş.
 
Bu durum pazardaki rekabeti daha da artıracak. Görünen o ki, peş peşe gelen darbeler Türkiye’deki e-ticaret şirketlerini sarsmaya devam edecek.
 
Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ
twitter takip