Hukukçular, ‘Help Turkey' paylaşımlarına açılan soruşturmayı nasıl değerlendiriyor?

Hukuk%C3%A7ular,+‘Help+Turkey%E2%80%99+payla%C5%9F%C4%B1mlar%C4%B1na+a%C3%A7%C4%B1lan+soru%C5%9Fturmay%C4%B1+nas%C4%B1l+de%C4%9Ferlendiriyor?
ABONE OL

Hukukçu Turgut Kazan, 'Help Turkey' paylaşımlarına açılan soruşturma için “Hukuk devleti olsaydı, böyle bir suç konuşulmazdı” ifadelerini kullandı.

BirGün'den Zilan Akay'ın haberine göre; iktidar, 10 gündür devam eden yangınlarla etkin mücadele etmek yerine, Help Turkey yazarak destek talep eden paylaşımlara soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında paylaşımların ve yapan kişilerin inceleneceği öğrenildi. Başsavcılık’tan yapılan açıklamada #HelpTurkey etiketi altında yapılan paylaşımların teknik inceleme ve araştırma altında olduğu belirtildi. Başsavcılık yapılan incelemeler sonucunda, bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar ile halk üzerinde endişe ve panik yaratmaya sebep olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıklarını iddia etti.

Başsavcılık tarafından açılan soruşturmaya ilişkin Hukukçu Turgut Kazan ile konuştuk. Kazan, yangın ile mücadelenin ilk günlerinde iktidar tarafından yapılan açıklamaların halkı bu yönteme ittiğini belirterek şunları iletti: “Yönetim daha bu işe başlarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çıkıp ‘Envanterde yangın söndürme uçağı yoktur’ açıklaması yapmıştı ve envanterlerinde uçak yoktu. Bu söylem insanların isyan duygusuyla hareket ederek uçak gönderme talebinde bulunup yardım istemesine yol açmıştır. Yardım istemek insanı bir taleptir. İnsanların ormanlardaki yangını izlerken canı yanıyor, yüreği dayanmıyor. Can havliyle yardım isteyen yurttaşlar doğal bir davranış içinde bulunmuşlardır. Önemli olan bu yangınlara karşı duyarsız duran yönetimdir.”

Yurttaşların yardım talep etmesinin bir suç olarak gösterilemeyeceğini belirten Kazan, “Bu durumu suç saymak trajikomiktir. Normal şartlarda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yazıldığı gibi bir hukuk devleti olsaydı, böyle bir suç konuşulmazdı. Hukukun zerresinin kalmadığı bir ülkede böyle bir soruşturma nasıl değerlendirilebilir. Bunu suç sayacak bir devlet; aşiret devleti de kabile devleti de değildir. Hukuk devletinin ise yanından bile geçmesi mümkün değildir. Bu türden soruşturmalar tarihe yazılacak ve ibretle anılacaktır. Soruşturmayı başlatanlar için kusur olarak görülecek ve anlatılacaktır” dedi.

Orman yangınlarından sonra sesini sosyal medyadan duyurmak isteyenler ‘Help Turkey’ etiketi ile paylaşımlar yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanı Fahrettin Altun ise paylaşımı yapanları hedef alan açıklamalar yapmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün katıldığı yayında Türkiye’nin yangınla mücadelede güçlü bir duruş sergilediğini iddia etmişti.

twitter takip