Haziran’da toplam 60 gazeteci hakkında hapis cezası istendi!

Haziran%E2%80%99da+toplam+60+gazeteci+hakk%C4%B1nda+hapis+cezas%C4%B1+istendi%21;
ABONE OL

Press in Arrest, haziran ayı basın özgürlüğü raporunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Press in Arrest’ten 2020 yılı haziran ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Rapora göre haziran ayında, Türkiye’de, 5 şehirde 30 davada yargılanan en az 60 gazeteci hakkında toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ile en az 359 yıl 5 ay 15 günden 919 yıl 10 aya kadar hapis cezası talep edildi.
 
Pandemi ilan edilen Koronavirüs salgını karşısında alınan tedbirler kapsamında, Mart ayının ortasında tüm adli işlemler durdurulmuş, tutuklu yargılananlar dışındaki tüm yargılamaların görüşülmeden ertelenmesine karar verilmişti. Adliyelerin açılmasıyla beraber gazetecilerin yargılanmalarına yeniden başlandı.
 
Yargılamaların devam ettiği 16 Haziran’dan itibaren; 5 ilde, 16 davada, 28 gazetecinin yargılamasına devam edildi. Bazı yargılamalarda avukatların Kovid-19 sebebiyle mazeret bildirerek duruşmalara katılmadığı gözlemlendi.
 
Haziran ayında, Türkiye’de, 5 şehirde 30 davada yargılanan en az 60 gazeteci hakkında toplam toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ile en az 359 yıl 5 ay 15 günden 919 yıl 10 aya kadar hapis cezası talep edildi.
 
GAZETECİLER TUTUKLANDI
 
Türkiye’nin Libya’daki operasyonunda yaşamını yitiren MİT görevlisinin cenaze töreni ile ilgili haberler sebebiyle yaklaşık 4 aydır tutuklu olan Oda TV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, haberi yazan muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ilk kez hakim karşısına çıktı.
 
Gazeteciler Barış Terkoğlu, Aydın Keser ve Ferhat Çelik ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilirken, diğer üç gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verildi.
 
Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, yazmadığı bir haber üzerinden ‘casusluk’ ile suçlanarak gözaltına alındı ve üç günlük gözaltı süresinin ardından tutuklandı.
 
‘BU BİR TERCİH’ SÖZLERİ TARTIŞILDI
 
Türkiye’de bu ay basın özgürlüğü alanında, Habertürk TV program sunucusu Didem Arslan Yılmaz’ın “TBMM’nin ikinci büyük muhalefet partisi olan Halkların Demokratik Partisi’nin temsilcilerinin tartışma programlarında konuk edilmemesine” dair verdiği cevap tartışıldı. Didem Arslan Yılmaz, “Sonuçta biz kamu kuruluşu değiliz, özel bir sektörüz. Bu bir tercihtir” dedi. Ardından gazeteci Cüneyt Özdemir’in HDP’lileri kendi programına davet etmesi üzerinden tartışma tırmandı.
 
SOSYAL MEDYA TARTIŞMALARI
 
‘Sosyal medyada denetimlerin sıkılaştırılmasını’ öneren yasal düzenlemenin de ivedilikle meclise getirileceği gündemde tutuluyor ve televizyonlardaki tartışma programlarında “sanal ortamda özgürlüklerin sınırı ne olmalı?” diye tartışılıyordu.
 
HAZİRAN AYINDA BASINDA NE OLDU?
 
En az 8 gazeteci gözaltına alındı, ifadeye çağrıldı; hakkında soruşturma başlatıldı ve/veya suç duyurusunda bulunuldu.
Odatv Ankara Haber Müdürü Gazeteci Müyesser Yıldız, üç günlük gözaltı sürecinin ardından “Gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” iddiasıyla tutuklandı.
 
Gazeteci Cihan Acar, kamuoyunda “FETÖ Medya Yapılanması Davası” olarak bilinen dava kapsamında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından onanınca yeniden cezaevine girdi.
 
Gazeteci Arif Aslan hakkındaki başka bir yargılama sebebiyle tutuklandı.
 
Yaklaşık 4 aydır tutuklu olan Oda TV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, kamuoyunda “FETÖ Medya Yapılanması” olarak bilinen davada yargılanan gazetecilerin cezalarını bozması üzerine, gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Kalyoncu, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
13 Şubat 2010 tarihinde tutuklanan ve “silahlı terör örgütü üyesi” suçlamasıyla 16 yıl hapis cezası verilen gazeteci Hamit Duman (Dilbahar), 10 yıl 3 ay cezaevinde kaldıktan tahliye oldu.
 
Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal hakkında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 Nisan’da görevinden istifa ettiğini duyurmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddiasıyla dava açıldı.
Yazar Mustafa Sönmez hakkında, 2015 ve 2016 yıllarında Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek, “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği iddiasıyla dava açıldı.
 
Yaklaşık 7 aydır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme şekilde, basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Toplamda 9 yıl 4 ay 15 günden 28 yıl 1 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor.
 
Gazeteci Metin Uca “24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde Anadolu Ajansı’nın önceden açıkladığı verilerle seçim sonuçlarının birebir uyuşmasına” ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşım nedeniyle yargılandı. Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya’nın şikayeti üzerine açılan davada gazeteci Metin Uca’ya “görevli memura görevi nedeniyle hakaret” suçlamasıyla 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verildi.
 
Yargıtay, dönemin Gerger Kaymakamı Ömer Bilgin’i eleştiren Gerger Fırat Gazetesi’nin haber ve istihbarat müdürü Özgür Boğatekin’e verilen 1 yıl 15 günlük hapis cezasını 6 yıl sonra onadı.
 
5 şehirde, 30 davada, 60 gazeteci, toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ile en az 359 yıl 5 ay 15 günden 919 yıl 10 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandı! 
twitter takip