Haber takibi sırasında kolluk görevlileri tarafından vurulmuştu! İMC TV kameramanı Refik Tekin'e 3844 TL tazminat

Haber+takibi+s%C4%B1ras%C4%B1nda+kolluk+g%C3%B6revlileri+taraf%C4%B1ndan+vurulmu%C5%9Ftu%21;+%C4%B0MC+TV+kameraman%C4%B1+Refik+Tekin%E2%80%99e+3844+TL+tazminat+
ABONE OL

Cizre’deki sokağa çıkma yasakları sırasında vurulan İMC TV kameramanı Refik Tekin’i vuran kolluk görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildi, %10 engelli raporu alan Tekin’e ise olayda %50 kusurlu olduğu öne sürülerek yalnızca 3844 TL tazminat ödenmesine karar verildi

*Fotoğraf: Rabia Çetin (Suruç, 4 Ekim 2014)

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Cizre’deki sokağa çıkma yasaklarında haber takibi yaptığı sırada yaralanan İMC TV kameramanı Refik Tekin’i vuran kolluk görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildi. Tekin’in yaralandığı olayda silah kullanan kolluk görevlilerinin hukuka uygun davrandığını savunan savcı, olayın faili şüpheliler için ise “faili meçhul” dedi.  Tekin’in avukatlarının maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı davayı değerlendiren Mardin 1. İdare Mahkemesi, Tekin’in haber takibini “terör eylemi” olarak tanımlayarak tazminat talebini reddetti. İstinaf mahkemesi ise Tekin’in gazeteci olduğunu kabul etti ancak olayda yüzde 50 kusurlu olduğunu savundu ve yüzde 10 engelli raporu alan Tekin’e toplam 3844 TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Tekin’in avukatı Serdar Çelebi, mahkemelerin yalnızca soruşturmada taraf olan ve olayın faili olduğunu düşündükleri kişiler tarafından hazırlanan tutanakları dikkate alarak olayı kapatmak ve cezasızlık zırhı ile korumak istediğini söyledi.

Sabah gazetesi muhabiri İzzet Kezer, 23 Mart 1992 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde haber takibi yaptığı sırada boynunda fotoğraf makinesi ve elinde beyaz bayrak olmasına rağmen başından vurularak hayatını kaybetti. Dosya tozlu raflarda kaldı, Kezer’in katili bulunmadı.

Bu olaydan 24 yıl sonra, 20 Ocak 2016 tarihinde ise Cizre’de bu kez İMC TV kameramanı Refik Tekin ellerinde beyaz bayraklar olan grubu takip ettiği sırada zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu bacağından vuruldu. Her yerin kana bulandığı ve mermi yağan bir ortamda ölümle yüz yüze kalan gazeteci Tekin, yaralı olmasına rağmen haberciliğe devam ederek kamerasını kapatmadı. Sekiz kişinin yaralandığı, iki kişinin ise hayatını kaybettiği saldırı anını kaydetti. Tekin’in iki gazeteci meslektaşı ise olaydan yara almadan kurtuldu. 

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip