Gece yarısı yasalaştı! Baroları bölmeyi hedefleyen 'çoklu baro teklifi' Meclis'te kabul edildi

Gece+yar%C4%B1s%C4%B1+yasala%C5%9Ft%C4%B1%21;+Barolar%C4%B1+b%C3%B6lmeyi+hedefleyen+%E2%80%99%C3%A7oklu+baro+teklifi%E2%80%99+Meclis%E2%80%99te+kabul+edildi
ABONE OL

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün gece saat 02:30'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı, muhalefetin “hayır” dediği “Çoklu baro” teklifi tüm itirazlara karşın AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. Yapılan elektronik oylamaya 417 milletvekili katılırken, 251 milletvekili “kabul”, 163 milletvekili “ret” oyu kullandı. Kanun yürürlüğe girdiğinde İstanbul, Ankara ve İstanbul’da birden fazla kurulabilecek.
 
Kanun teklifine karşı çıkan Baroların “Paralel baro” olarak nitelendirdiği düzenlemenin Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri 5 gün, 52 saat sürdü. Baro başkanlarının Komisyon toplantısına alınmadığı için günlerce Meclis kapısında sabahladığı kanun teklifi birçok itiraza karşın hiçbir değişiklik yapılmadan AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek komisyondan geçti. CHP, HDP ve İYİ Parti teklife şerh düştü.
 
MUHALEFETİN TÜM ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ
 
Teklif Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından görüşülmekte olan 2. Yargı paketine ara verilerek hızla Genel Kurul gündemine alındı. Teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri de 3 gün sürdü. Muhalefet “FETÖ projesi” olarak nitelendirdiği teklifin bölünme yaratacağı, yargıya güveni daha da zedeleyeceği yönünde itirazlarda bulundu, her madde için değişiklik önergesi verdi. Ancak önergelerin tamamı reddedildi.
 
2 MADDEDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
 
Adalet Komisyonu’nda virgülü değişmeyen teklifin Genel Kurul görüşmelerinde AK Parti ve MHP Grup Başkanvekillerinin verdiği önergelerle 7 ve 15’inci maddelerde iki değişiklik yapıldı. Teklifin “Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” maddesine staj dönemi de eklendi. Maddeye “Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” eklemesi yapıldı. 15. maddesinde yapılan değişikliğe göre de 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla yeni baro kurulurken bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatların yanı sıra baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edilecek.
 
twitter takip