Faruk Bildirici: Yanılıyorsunuz, o artık “Altın Kelebek” değil şampuan ödülü

Faruk+Bildirici:+Yan%C4%B1l%C4%B1yorsunuz,+o+art%C4%B1k+“Alt%C4%B1n+Kelebek”+de%C4%9Fil+%C5%9Fampuan+%C3%B6d%C3%BCl%C3%BC
ABONE OL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda kaleme aldığı yazısında Hürriyet Gazetesi’nin magazin eki Kelebek tarafından 1972’den beri verilen “Altın Kelebek”in, “Pantene Altın Kelebek Ödülü”ne dönüşmesi üzerine bir yazı kaleme aldı.

İşte, Bildirici'nin o yazısı:

"Altın Kelebek ödüllerindeki dönüşüm 2016 yılında sahneye çıkmıştı. Herkesin gözleri önünde olmuştu olanlar. Tek bir sanatçı bile ses çıkarmamıştı, kimseler itiraz etmemişti.

Hatta Orhan Gencebay, Sıla, İrem Derici, Yonca Evcimik gibi sanatçılar, ödüllerin 43. kez dağıtıldığı gecede “kırmızı halı”dan geçtikten sonra Altın Kelebek ödüllerinin prestijinden söz etmişlerdi. Kanal D sunucusu Şule Zeybek, “Altın Kelebek müthiştir, yıla damgasını vurur. Kaliteli bir ödül törenidir” demişti.

Haklıydılar da. Neredeyse yarım asırdır devam eden Altın Kelebek ödülü, bu ülkenin en prestijli sanat ödüllerinden biriydi. 1972 yılındaki ilk törende yılın en iyi erkek oyuncusu ödülünü Tarık Akan, en iyi kadın oyuncu ödülünü Türkan Şoray kazanmıştı. Sinema dünyasına yeni giren Kadir İnanır ve Perihan Savaş, “Yılın genç oyuncusu” ödülünü almışlardı.

Sonraki yıllarda da Altın Kelebek’i alanlar arasında Zeki Müren’den Emel Sayın’a, Barış Manço’dan Nilüfer’e kadar, ödülü hak ettikleri tartışma götürmez sanatçılar vardı. Sanat dünyası gerçekten de bu ödülleri yıl boyunca bekliyor, değer veriyordu.

Çünkü bu ödüller Hürriyet gazetesinin magazin eki olan Kelebek adına veriliyordu. Adayların belirlenmesi, okurların oy kullanması, jürinin oluşturulması ve ödüllerin dağıtılması gazete tarafından organize ediliyordu. Kayırılan da yoktu, ödüllerle ilgili herhangi bir tartışma da.

Baştan aşağı gazetecilik organizasyonuydu popüler bir iş olan Altın Kelebek ödülleri… Hürriyet’in damgasını taşıyordu.

Şampuan markasının reklam aracına dönüştü

Ama holdingleşmeyle birlikte güç odaklarıyla kurulan ilişki, Doğan Müzik Şirketi’nin (DMC) kurulması, ticari çıkarların öne çıkması ve gazetecilikteki deformasyon Altın Kelebek ödüllerini de etkiledi.

Olumsuzluklar, 2016 yılındaki 43. Altın Kelebek ödüllerinde isim değişikliğiyle kendini gösterdi. Ödülün ismi, “Altın Kelebek” olmaktan çıktı; “Pantene Altın Kelebek Ödülleri” oldu. Ödüllerle ilgili haberlerde, duyurularda, reklamlarda “Pantene” markası öne çıktı. “Kelebek” gibi bir gazetecilik markası küçücük gösterildi, Hürriyet tamamen silindi. Hürriyet ve Kelebek’teki haberlerde bile şampuan markası öne geçti.

Öyle ki, ödül gecesinde sanatçıların önünde fotoğraf çektirdikleri panoda bile Hürriyet hiç yoktu. Kırmızı halıda sanatçılarla röportaj yapanlar arasında Kelebek yazarlarının yanı sıra bir de “Pantene Saç Stilisti” vardı. Yılların “Altın Kelebek”i, bir şampuan markasının reklam aygıtına dönüşmüştü ama sanatçılar da kabullenmişlerdi o gece."

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip