Diriliş Ertuğrul soruşturmasında şikayetçi bulunamayınca 'Suçtan Zarar Görenler' ibaresi eklendi: Osmanlı Padişahları

Dirili%C5%9F+Ertu%C4%9Frul+soru%C5%9Fturmas%C4%B1nda+%C5%9Fikayet%C3%A7i+bulunamay%C4%B1nca+%E2%80%99Su%C3%A7tan+Zarar+G%C3%B6renler%E2%80%99+ibaresi+eklendi:+Osmanl%C4%B1+Padi%C5%9Fahlar%C4%B1+
ABONE OL

Gazeteci Oktay Candemir hakkında Diriliş Ertuğrul dizisini eleştirdiği gerekçesiyle açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılığın verdiği takipsizlik kararında davacı ve şikayetçi yerine ise ‘Suçtan Zarar Görenler’ ibaresi konuldu...

Van'da gazetecilik yapan Oktay Candemir, 3 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bayılış Yavuz, Yatış Kanuni, Kalkış 4. Murat, Sızlayış Abdülhamit ve Kaçış Vahdettin” ifadelerini kullandığı için hakkında ‘Padişahların aziz hatırasına hakaret suçlarından” 7 Eylül 2020 tarihinde gözaltına alınmıştı. Çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Candemir hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek takipsizlik kararı verdi.

Hakkında takipsizlik kararı verilen Candemir, evine yapılan baskın sırasında el konulan bilgisayarının iadesini istedi ancak bu talebi ‘Yeterli süre dolmadığı’ gerekçesiyle reddedildi.

Gazeteci Candemir'ın bilgisayarını almak için Cumhuriyet Savcılığı'ndan aldığı takipsizlik kararında yer alan ifadeler ise oldukça dikkat çekti.


Savcılık kararında davacı veya şikayetçi ibareleri yer almazken, bunun yerine “Suçtan Zarar Görenler”, karşısına ise "Osmanlı Padişahları" yazıldı.

Resmi kaynaklarda Ertuğrul,  padişah olarak değil, Bey ya da Gazi olarak belirtiliyor. Osmanlı Devleti'nin ilk padişahı ise (1299) Osman Bey olarak biliniyor.

YÜZYILLAR ÖNCE ÖLMÜŞ PADŞAHLARA NASIL ZARAR VERMİŞİM BİLMİYORUM

Takipsizlik kararındaki bu ifadelerle ilgili Twitter'dan açıklama yapan candemir, şunları söyledi:

"Diriliş Ertuğrul soruşturmasında şikayetçi bulamadıkları için yerine "Suçtan zarar görenler" ibaresini koymuşlar, karşısına "Osmanlı Padişahları" yazılmış. Yüzyıllar önce ölmüş padişahlara nasıl zarar vermişim bilmiyorum. Hem, Ertuğrul padisah değildi. İlk padişah Osman Beydir:)"

 

twitter takip