DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan tutuklandı

DEVA+Partisi+kurucu+%C3%BCyesi+Metin+G%C3%BCrcan+tutukland%C4%B1
ABONE OL

'Siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla gözaltına alınan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesinde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme’ suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasımda İstanbul’daki evinde gözaltına alındı.

Gürcan, İstanbul’daki işlemlerinin ardından Ankara’ya getirildi. Gürcan’ın, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgusu tamamlandı.

Gürcan, hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

EMNİYETTEKİ İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Metin Gürcan’ın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki ifadesi ortaya çıktı. Yapılan sorgusunda, yabancı misyon görevlileriyle zaman zaman bir araya geldiğini belirten Gürcan, şu ifadeleri kullandı:

* Bu görüşmelerde, Türkiye ve Orta Doğu üzerine hazırladığım ülkelerdeki haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri paylaştım. Ancak casusluk iddialarını kesinlikle kabul etmiyorum.

* Hiçbir diplomatla gizlilik derecelerinde resmi bilgi ve belgeyi paylaşmadım. 2019 yılından itibaren kişi ve kurumlara tamamen açık şekilde danışmanlık hizmeti veriyorum. Karşılığında bana ödeme yapılıyor.

* Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ukrayna, Afganistan ve Libya gibi ülkelerdeki gelişmeleri herkesin erişimine açık kaynaklardan derledim.

‘HEADQUARTER’ İFADESİ SORULDU

Polisler tarafından Gürcan’a, yabancı bir misyon görevlisi ile Karabağ’daki Türk drone’ları üzerine yaptığı görüşmenin de sorulduğu öğrenildi. Gürcan, ‘headquarter’ (merkezi) ifadesi ile istihbaratçı olan bir kişi ile yaptığı görüşmeler sorulduğunda ise “Ben burada kendi parti genel merkezine gitme vakti geldiğini vurgulamak istedim. Burada bir karışıklık var. İş dünyasında bile sivil hayatta bile sıklıkla kullanılan İngilizce başlangıç seviyesinde bilinen bir ifadedir” şeklinde cevap verdi.

TUTUKLANDI

Metin Gürcan, sağlık kontrolünün ardından getirildiği Ankara Adliyesi’nde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdi. Gürcan ifadesinde, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalıştığını ve 2019 yılından itibaren talep eden kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti verdiğini söyleyerek, bu danışmanlık hizmetlerini de Türkiye ve Türkiye’ye komşu bir çok ülkelere ilişkin verdiğini belirtti.

Verdiği danışmanlık hizmeti kapsamındaki bilgilerin herkesin erişimine açık olduğunu ifade eden Gürcan, casusluk faaliyeti yürütmediğini ve gizli belgelerin paylaşımını yapmadığını savundu.

Ankara’daki diplomatlarla olan görüşmelerinin sebebini ise o kişilerle düzenli olarak görüştüğünü, kendilerine analizler sunduğunu ve karşılığında para aldığını ifade etti.

Savcılık sorgusunun ardından, tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza hakimliğine sevk edilen Gürcan, ‘gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. (DHA)

twitter takip