Değişen eğitim sistemi medyada nasıl haber oldu?
ABONE OL
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici bugünkü yazısında eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin medyaya yansımasını analiz etti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçtiğimiz günlerde açıkladığı liselerde eğitim reformunun medyada nasıl haberleştirildiğini analiz eden Faruk Bildirici AK Parti hükümetinde yapılan 15. eğitim sistemi değişikliğinin parlak ambalajlara sarmalanarak topluma sunulduğunu medyanın da bu şekilde haber yaptığını belirtti.
Faruk Bildirici sistem değişikliği ile ilgili en çok görülen başlıkların "Aman ne güzel oldu, ders saatleri azaldı, tatiller değişiyor" olduğunu söyledi ve " Medyanın görevi her değişikliği alkışlamak olamaz. Hele de iktidardan gelen her yeniliği, her yeni kararı alkışlamak, övgülerde bulunmak asla gazeteciliğe yakışmaz. Hatırlatma gereği duyduğum için üzgünüm ama biz gazetecilerin asli görevi, devleti yönetenleri kamu adına denetlemektir. Muhalefet etmek değil ama muhalif tavır almak, eleştirel yaklaşmaktır.Belki medya kuruluşları, bu kadar çok ve sık “eğitim reformu” yapılıp, eğitim yazboz tahtasına dönerken eleştirel yaklaşsa, adına “reform” denilen değişiklikleri sorgulasaydı; 15. Eğitim reformuna gerek kalmayacaktı" yorumunu yaptı.
Faruk Bildirici'nin yazısı şu şekilde:
Medyanın görevi her değişikliği alkışlamak olamaz. Hele de iktidardan gelen her yeniliği, her yeni kararı alkışlamak, övgülerde bulunmak asla gazeteciliğe yakışmaz. Hatırlatma gereği duyduğum için üzgünüm ama biz gazetecilerin asli görevi, devleti yönetenleri kamu adına denetlemektir. Muhalefet etmek değil ama muhalif tavır almak, eleştirel yaklaşmaktır.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “liselerde eğitim reformu”nu açıkladı. Selçuk’un açıkladığı, bu siyasi iktidar döneminde yapılan 15. Eğitim reformu. 17 yıl içerisinde sekiz Milli Eğitim Bakanı değişmiş, 14 kez reform yapılmış. 15’incisi ilan edildiğine göre, bugüne değin yapılan reformlar yeterli olmamış.
Belki medya kuruluşları, bu kadar çok ve sık “eğitim reformu” yapılıp, eğitim yazboz tahtasına dönerken eleştirel yaklaşsa, adına “reform” denilen değişiklikleri sorgulasaydı; 15. Eğitim reformuna gerek kalmayacaktı.
Parlak ambalajlara aldanmasaydık!
Ama medyanın büyük bölümü parlak ambalajlara sarıp sarmalayıp topluma sunulan o “reform”lara eleştirel yaklaşmadığı, sorgulamadığı gibi bugün de 15. reformu yine hararetli alkışlarla karşılıyor. En çok görülen başlıklar “Aman ne güzel oldu, ders saatleri azaldı, tatiller değişiyor” türünden…
İnternet sitelerinde başlıklar birbirinin aynı. Genellikle “Milli Eğitim Bakanı Selçuk yeni eğitim sisteminin detaylarını anlattı: Ders sayısı düşüyor, üniversite sınavı değişiyor” başlıkları tercih edilmişti. Televizyonlar da bakanın basın toplantısını yayımlamakla yetindiler genellikle.
Ancak Odatv, T24, mynet.com, Yeni Asya gibi siteler ilk gün bakanın açıklamasını vermekle yetinseler de sonraki günlerde eleştirel haber ve değerlendirmeler yayımlayarak bu açığı kapattılar.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un lise müfredatındaki değişiklikleri, tam da 18 Mayıs’ta açıklaması, ertesi gün bütün gazetelerin 19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı haber ve yazılarıyla kaplanacağını dikkate almaması enteresandı. Nitekim bazı gazeteler, reform haberini iç sayfalarda görmüş, geniş yer ayıramamıştı. Kuşkusuz televizyonları ve internet sitelerini önemsemiş de olabilir…
19 Mayıs günü gazetelerin attığı başlıklardan bazı örnekler vereyim; Akşam: Lisede devrim, Birgün: Vizyon sıfır / Matematik seçmeli, din kültürü zorunlu, Cumhuriyet: Ders saatleri azaldı, Hürriyet: Az ders çok hayat / Öğrencileri 2040’lara hazırlıyoruz, Karar: Daha az ders daha çok eğitim, Milliyet: Yeni sistemin ilk üniversite sınava 2024’te, Sabah: Lisede kariyer odaklı sistem, Star: Ezberci değil hayata hazırlayan eğitim, Türkiye: Lise reformu, Yeni Şafak: Liselerde ders sayısı düşüyor, Yeni Asya: MEB’den liselere yeni eğitim modeli…
Medyanın büyük bölümünde Bakan Selçuk’un açıklamalarına yer verilmiş ve övücü başlıklar kullanılmıştı. Selçuk’un “Esnek ve modüler eğitim sistemi” adını verdiği yeniliklere sadece Cumhuriyet ve Birgün’de eleştirel yaklaşılmıştı.
En çok dikkat çeken, tartışmalara yol açan ise Birgün’ün haberi oldu. İlk sayfadaki spotta, “Yeni sistemde din dersi zorunlu olurken matematik, felsefe, tarih seçmeli oldu” deniliyordu. Haberde ayrıntılı bilgi yoktu. Haberin yanındaki kutuda eğitim uzmanı Onur Soğuk’un ifadesi yer alıyordu:
“Bunlar 10.sınıftan sonra olacak. Dersler de bundan itibaren zorunlu ve seçmeli olarak ayrılacak. Ama bu sistem 10 ve 11. sınıflar en önemli sınıflar. Orada da matematik dahi seçmeli gözüküyor.”
Birgün’ün “lise eğitiminde matematik derslerinin seçmeli olacağı” haberini, Cumhuriyet, Yeşil Gazete, İleri Haber, Sol Haber gibi internet siteleri de alıntıladı. Kamuoyu ve sosyal medyadaki tartışma ve tepkiler öylesine büyüdü ki, bir gün sonra akşam saatlerinde yetkililerin açıklamaları geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında, “Matematik 9, 10 ve 11. sınıflarda ortak ders grubunda. Her öğrencinin almak zorunda olduğu bir ders. 12.sınıfta ise matematik, disiplinler üstü kariyer dersi olarak yapılandırılmış ve matematik ağırlıklı dersler grubu başlığı açılmıştır” denildi. Bakan Selçuk da Twitter hesabından yalanladı:
Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ