Geçtiğimiz ağustos ayından bu yana köşe yazısı yazmayan Cumhuriyet yazarının önemli ameliyat geçirdiği öğrenildi.
Usta gazeteci ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar, geçtiğimiz ağustos ayından bu yana köşe yazısı kaleme almıyordu. Acar'ın yazılarına neden ara verdiğini Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya bugünkü köşesinden duyurdu.
Küçükkaya, yazısında Acar'ın önemli bir ameliyat ve uzun soluklu bir tedavi süreci geçirdiğini belirtirken, usta gazeteciyle yaptıkları son konuşmada "Yeni yılda evime döneceğim” dediğini açıkladı.
İşte, Küçükkaya'nın bugünkü yazısının ilgili bölümü:
"Cumhuriyet’e adımımı attığım yıl -27 yıl olmuş- gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Özgen Acar’dı. Bir süredir değerli yazarımız, ağabeyim Özgen Acar’ın okurları soruyor: “Özgen Acar’ın yazılarını özledik, köşesi niye boş?” Hem sosyal medyadan hem de telefondan gelen bu sorulara -Özgen Ağabey’in affına sığınarak- yanıt vereyim. Türk basınının usta ismi Özgen Ağabeyimiz önemli bir ameliyat, uzun soluklu bir tedavi dönemi geçirdi. Son konuşmamızda “Yeni yılda evime döneceğim” diyen Özgen Ağabey, bizler de sizin bir an önce yazılarınızla yuvanız Cumhuriyet’e, köşenize dönmenizi bekliyoruz..."
ÖZGEN ACAR KİMDİR?
1938 yılında Niğde’nin Bor ilçesinde doğdu. Emekli PTT Müdürü Mehmet Hilmi Bey ile ev kadını Naciye Hanım'ın oğlu. İzmir Tınaztepe İlkokulu, Karataş Ortaokulu ve İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinin Maliye-İktisat Bölümünü (1962) bitirdi.
Gazeteciliğe öğrenciyken (1960) Cumhuriyet’te başladı. Kurucu Mecliste parlamento muhabirliğinden sonra ekonomi ve maliye konularında uzmanlaştı.
Türkiye’de Cumhuriyet Gazetesinde ilk kez haftalık ekonomi sayfasını hazırladı. Daha sonra Dış Siyasa Muhabirliği yaptı.
Reuters Ajansı'nın Türkiye Bürosunu Ankara’da (1972) açtı.
Milliyet gazetesinin Atina Temsilciliği görevini 4 yıl, Ankara Bürosu Haber Müdürlüğü’nü 2 yıl, New York Temsilciliğini 1 yıl sürdürdü.
Atina ve New York’ta TRT muhabirliği yaptı. New York’taki 3 yıl serbest gazetecilik döneminde bir yıl AA’nın muhabirliği de yaptı. Çeşitli Amerikan dergilerinde kapak konusu olan araştırmaları yayımladı.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne Kültür İhtilali'ndan önce giden (1965) ilk Türk gazetecilerinden biri oldu. Warsova Paktı ülkelerinin (1968) Çekoslovakya’yı, İsrail’in (1982) Lübnan’ı işgalini izledi.
Türkiye’de Cumhuriyet’e (1990) döndü. Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmenliği görevini (1992-94) 2 yıllığına yüklendi.
Antik & Dekor Dergisi'nde sanat, Amerikan Archaeology ve Italyan Archeo dergilerinde arkeoloji, çeşitli yabancı dergi ve gazetelerde değişik konularda makale ve röportajları yayımlanıyor. Ödül getiren iki araştırmalarından TV belgeseli yapıldı.
Yazılarını Kavşak adlı köşesiyle Cumhuriyet gazetesinde sürdürüyor. Evli ve 1 çocuk babası.
Ödülleri:
UNIDROIT toplantılarına katılan Türk Heyetinde Dışişleri Bakanlığı Danışmanı olarak bulundu. Kültür Bakanlığı dört kez şükran plaketi verdi.
Beş Yıllık Plan, Uyuşturucu Kaçakçılığı konularındaki araştırmaları ile çeşitli basın ödülleri aldiı. Değişik tarihlerde “Yılın Gazetecisi” seçildi.
Sedat Simavi Basın Ödülü (1990) aldı. Abdi İpekçi Barış Ödülü'nü Atina ve İstanbul’da alan tek kişi oldu. ABD’de yayınlanan bir araştırması “Ulusal Dergi Editörleri” ödülüne aday gösterildi. Ege Bölgesi Rotary Klüpleri ortaklaşa olarak 1993-94 ve Ankara Or-An Rotary, 1998 Mesleki Hizmet Ödülünü, Türk Seyahat Acenteleri Birliği 1999 başarı ödülünü verdiler.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından Onursal Doktor Unvanı (1996) ile ödüllendirildi.