CHP'li Cihaner polis engelinde yaşananları anlattı: 'Basın da abluka altında...'

CHP%E2%80%99li+Cihaner+polis+engelinde+ya%C5%9Fananlar%C4%B1+anlatt%C4%B1:+%E2%80%99Bas%C4%B1n+da+abluka+alt%C4%B1nda...%E2%80%99
ABONE OL

Baro Başkanları'nın bugün Ankara'ya ulaşacakları yürüyüşte polis engeli yaşanıyor. Polis, avukatların Ankara'ya girmesine izin vermezken yaşanan kargaşa #SavunmaDurdurulamaz etiketi ile sosyal medya gündeminin ilk sırasında yer alıyor.

İktidarın baroların yapısına yönelik müdahalesine karşı Savunma Yürüyüşü başlatan baro başkanları Ankara’da polis engeliyle karşılaştı. Hiçbir gerekçe göstermeyen polis, “Valilik yasakladı” diyerek baro başkanlarına müdahale etti.
 
Baroların yapısı ve seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye baro başkanları “Savunma Yürüyüşü” başlattı. Yürüyüşün 4. gününde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat, diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde beklemeye başladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yürüyüşe destek verdi.
 
ADALET BAKANI: HANGİ MADDEYE KARŞI ÇIKIYORSUNUZ?
 
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise müdahale edilen yürüyüşle ilgili katıldığı 24 TV canlı yayınında, “Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
 
ANKARA GİRİŞİNDE MÜDAHALE
 
Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri “kamu düzeni bozulduğu” gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.
 
Bu engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi. İki grubun buluşması engellenirken, bu engelleme girişimi nedeniyle baro başkanları ile polis amirleri arasındaki görüşmeler devam ediyor.
 
MUĞLA BAROSU BAŞKANI: YOLA ÇIKIŞIMIZIN NE KADAR GEREKLİ OLDUĞU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI
 
Polis müdahalesinin ardından açıklama yapan Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Anayasal hakkımızı, Ankara’ya girişimizi engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık. Bizlerin yola çıkışının ne kadar anlamlı ve gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi ve Anıtkabir’e gitmek istediklerini söyledi.
 
OTURMA EYLEMİ BAŞLADI!
 
Baro başkanları yol açılana kadar bulundukları yerde oturma eylemine geçti. “Savunma susmadı susmayacak” diyen avukatlar, barikatın açılması için polisle karşı karşıya geldi.
 
Yürüyüşteki avukatlardan biri, “Yeter artık, kendi ülkemin başkentine gireceğim” sözleriyle isyan etti.
 
 
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, avukatların yerlerde sürüklendiği görüntüleri paylaştı.
Aydın, “3 günlük yürüyüşümüzün amacı barışçıl bir gösteriydi. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada” dedi.
 
ANKARA BAROSU BAŞKANI ERİNÇ SAĞKAN: HUKUK DEVLETİ OLMADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ
 
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “2020 yılında insanların yürüyerek şehre girmesine ve Anıtkabir’e gitmesine izin verilmiyor. Bunu reddetmenin yasal bir gerekçesi olma ihtimali dahi yok. Yalnızca “Valilik müsaade etmiyor” deniliyor. Valiliğe yazılı olarak bilgi verdik, bize herhangi bir yazılı ret cevabı gelmedi. Gelemez çünkü anayasaya aykırı olur. Bu, bir hukuk devleti olmadığımızın en açık göstergesidir. Bugün, baro başkanlarını Ankara’ya sokmayan tarihi bir gündür” açıklamasında bulundu.
 
CİHANER: TEKMELERLE SALDIRDILAR
 
Eski milletvekili ve CHP PM üyesi İlhan Cihaner, avukatlara tekmelerle saldırdıklarını söyleyerek, “Birkaç arkadaşımızın gözlüğü kırıldı” dedi.
 
Cihaner, “İbretlik mi desem, trajikomik mi desem” sözleriyle, polisin basın mensuplarını da ablukaya aldığı bilgisini paylaştı.
 
 
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan bilgide ise Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte 2 baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçmeyi başardı.
 
‘DEMOKRASİ TARİHİNE KARA BİR LEKE’
 
Aksaray Baro Başkanı Erhan Toprak, engellemeye tepki göstererek, “Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak gelmiştir. Bir baro başkanına yumruk atıldı, sesimiz duyulsun diye hep birlikte hazırlayalım diye sadece baro başkanları geldik. Tek tek geçmemiz engellendi. Bir kısmımız barikatları aştı. Gerekirse günlerce burada duracağız bu eylemimiz devam edecek” şeklinde konuştu.
 
‘ANKARA’DA AYRI HUKUK VAR’
 
Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez de yaşananlara tepki göstererek, “Şu görüntü hiç bir yerde olmadı. Bu görüntüyü vererek, pandeminin mücadelesine kibrit suyu döktünüz. Baroları hedefe koydunuz, bitkisel hayata almaya çalışıyorsunuz. Baroları bozma girişimi yeni değil her yıl aynı dertten muzdaripiz, siyaset yapıyor diyorlar. Parti görüşü, grup görüşü yapmaya çalışıyorlar o gücü kırmaya çalışıyorlar. 42 vilayette ayrı Ankara’da ayrı hukuk” dedi.
 
FEYZİOĞLU ANITKABİR’DE
 
Baro başkanları Ankara girişinde polis müdahalesiyle karşılaşırken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, beraberindeki bir grup baro başkanıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.
 
Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane-Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanları, Metin Feyzioğlu’na eşlik etti.
twitter takip