CFWIJ, Araştırma Koordinatörü Ceren Kaynak İskit'e yönelik polis saldırısını kınadı!

CFWIJ,+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Koordinat%C3%B6r%C3%BC+Ceren+Kaynak+%C4%B0skit%E2%80%99e+y%C3%B6nelik+polis+sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1+k%C4%B1nad%C4%B1%21;
ABONE OL

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) Türkiye Araştırma Koordinatörü Ceren Kaynak İskit, geçtiğimiz cumartesi günü Ankara'da gerçekleşen İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde polisin engellemesine maruz kalmıştı...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) Türkiye Araştırma Koordiinatörü Ceren İskit, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına karşı düzenlenen kadın eyleminde, kadın gazetecilerin güvenliğine yönelik haber takibi yaparken polis tarafından saldırıya uğradı. CFWIJ, ekip arkadaşına yönelik yapılan bu saldırıyı web sitesinde yayımladığı yazılı bir açıklamayla kınadı.

 

 

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) ekip arkadaşımız Ceren İskit, İstanbul Sözleşmesi'nin fesh edilmesine karşı düzenlenen kadın eyleminde, kadın gazetecilerin güvenliğine yönelik haber takibi yaparken polis tarafından saldırıya uğradı. CFWIJ olarak arkadaşımıza yapılan bu korkunç saldırıyı kınıyoruz. Devletin kadınlara yönelik uyguladığı şiddeti kınıyor, Türk yetkililerden hak ve özgürlüklerimize saygı göstermelerini talep ediyoruz.

İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik aile içi şiddetle ilgili hazırladığı bir insan hakları antlaşmasıdır ve Mayıs 2011'de imzaya açılmıştır. Türkiye ise söz konusu antlaşmayı ilk imzalayan taraf olmuştur. Ancak 2014 yılında ülkede yürürlüğe giren bu sözleşme hakkında geçen yıldan itibaren kaldırılmasına yönelik çalışmalara başlanmış, bir gece içerisinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi feshedilmiştir.

Feshin ardından Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini söylemek için bir araya gelerek eylemler düzenlemeye başladılar. Gösteriler sırasında birçok kadın polis şiddetine maruz kalarak seslerini duyurmaları engellenmeye çalışıldı. Türkiye'nin başkenti Ankara'da da yüzlerce kadın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararını geri çekilmesini talep etmek için toplandı. Bütün polis engellemelerine rağmen kadınlar bir araya gelerek seslerini duyurdu.

Eylem sırasında kadın gazetecilerin güvenliğini takip eden CFWIJ ekip arkadaşımız Ceren İskit de oradaydı. Eylemin bitmesine yakın bir adamın eyleme katılan kadınlara sözlü tacizde bulunmasını kayıt altına alırken polis şiddetine maruz kalan Ceren kasıtlı olarak durdurulmaya çalışıldı. Ceren’in videoya çektiği görüntüleri engellemek isteyen polis önce meslektaşımızı itti. Sonrasında “Çekme. Uzaklaş buradan” diyerek bağırdı. Ceren’in saldırıya maruz kaldığını fark eden arkadaşları olayın büyümesini engelledi.


Ceren, Ankara Kadın Platformu’nun düzenlediği eyleme yönelik, “Polisin eylem sırasında tüm provakatif davranışlarına ve engelleme çalışmalarına rağmen bu kez kadınlar engellenemedi” ifadelerini kullandı. “Örgütlüsünden, örgütsüzüne, gencinden yaşlıya, hatta karnı burnunda hamile, birçok kadın bir araya geldi ve İstanbul Sözleşmesi bizimdir dedi” ifadeleriyle sözlerine devam etti. Düzenlenen söz konusu eylemin diğerlerinden farklı olduğunu belirten meslektaşımız, tüm kadınların haklarını kazanmak için daha fazla alanlarda olacağını ve mücadele edeceğini vurguladı.

Aynı gün Medya Koridoru Genel Yayın Yönetmeni Canan Kaya, İstanbul Sözleşmesi’nin, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesine karşılık Instagram hesabından yaptığı paylaşımının ardından tehdit edildi. İstanbul Sözleşmesinin feshine dair tepki gösteren gazeteciye, paylaşımının ardından bir internet kullanıcısı ses kaydı gönderdi. Ses kaydında yaptığı paylaşımı silmesini söyleyen saldırgan, “İstanbul Sözleşmesi’ne hayır” ifadelerini kullanarak gazeteciyi tehdit etti. Olayın ardından tehdit eden şahsın Hayrullah adında daha önce tecavüzden sabıkalı biri olduğu tespit edildi. Gazeteci Kaya, saldırgan hakkında 22 Mart 2021, pazartesi günü avukatıyla birlikte suç duyurusunda bulunacağını Twitter hesabından açıkladı.

Türkiye'de kadına yönelik yaptırımlar, tansiyonun giderek artmasına neden oluyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de Erdoğan'a hakaret iddiasıyla evlerine baskın düzenlenen 13 kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınlar, İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’de attıkları sloganlar nedeniyle hakaretle suçlandı.

Ayrıca 6 Mart Cumartesi günü İstanbul Kadıköy’de düzenlenen Kadınlar Günü eyleminde polis kalabalığa müdahale etti. Eylemi takip eden, Dokuz8Haber muhabiri Fatoş Erdoğan da polis şiddetine maruz kaldı. Erdoğan hem sözlü olarak hem de fiziksel olarak polis saldırısına uğradı. Euronews Türkiye servisi’nin yayınladığı videoda da polisin gazeteciyi “Seni elime alırsam gebertirim” ifadeleriyle tehdit ettiği görüntülendi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, takım arkadaşımız Ceren'e yapılan korkunç saldırıyı kınıyor. Ceren’in sahadayken ve mesleğini yaparken polisler tarafından tespit edildiğini ve kendisine yönelik saldırının kasıtlı olarak yapıldığına inanıyoruz. Türkiye devletinin tüm meslektaşlarımıza ve tüm kadınlara karşı uyguladığı eylemleri de kınadığımızı eklemek istiyoruz.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesine, hukuki tedbirlerin alınmasına ve şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik mekanizmaların oluşturulmasına yönelik bir uygulamadır. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak bizim temel demokratik hakkımızdır. Bir kez daha koalisyon olarak Türk devletini ve yetkililerini alınan karardan geri adım atmaya çağırıyoruz. Söz konusu kararın hiçbir geçerliği olmadığını biliyor, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi yineliyoruz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır."

twitter takip