Cezaevindeki gazeteciye çıplak arama cevabı: Yasal prosedür

Cezaevindeki+gazeteciye+%C3%A7%C4%B1plak+arama+cevab%C4%B1:+Yasal+prosed%C3%BCr
ABONE OL

Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, tutuklu bulunan gazeteci Aslıhan Gençay’a uygulanan kötü muamele ve çıplak arama dayatmasına “Bu yasal prosedür” diyerek cevap verdi.

bianet'in haberine göre; Sivas E Tipi Yarı Açık Ceza İnfaz Kurumu, tutuklu gazeteci Aslıhan Gençay’ın memurların kötü muamelesine ve ardından “çıplak arama” dayatmasına cevap olarak “Bu yasal prosedür dedi.

Bir yakını aracılığıyla mektup yazan Gençay, olayın gerçekleştiği 22 Ekim’den beri çıplak arama dayatmasına karşı çıktığı için tahliye işleminin gerçekleştirilmediğini söyledi.

Evrensel’in aktardığına göre Gençay, yakını Barış Yıldırım aracılığıyla aktardığı mektubunda “Aslıhan’a son durağında özgür olacağı yerde ‘Çıplak arama dayatması’nı kabul etmemesi sebebiyle hücre cezası verildi. Ve denetimli serbestliğinin kötü hale dönüşmesi durumda elinden alınacağı kaygısı ile infaz mahkemesine çıkmayı bekliyor” dedi.

"Şikayet etmek isteyince ‘Devlet biziz’ dediler

Mektup şöyle:

“Aslıhan, sırayla Sincan, Tarsus ve sonunda Kayseri cezaevlerinde yattı. 21 Ekim 2020’de Kayseri cezaevi tarafından iyi hal raporu ile kalan son yılını denetimli serbestlik ile sonlandıracak ve özgürlüğüne kavuşacak olan Aslıhan, Sivas Yarı Açık Cezaevine gönderildi. Bu süreçte yakınlarını arayarak yaşadıklarını anlattı, kamuoyunun bilgisine sunulmasını rica etti.

“Kapalı bir cezaevinden direk başka bir cezaevine nakledilen ve yalnızca giriş çıkış işlemleri ile serbest olması gereken Aslıhan, 22 Ekim Perşembe gecesi görevli memurların önce kötü muamelesine, sonrasında da ‘çıplak arama’ dayatmasına maruz kaldı.

“Çıplak aramanın neden gerektiği konusunda soru sorulduğunda, ‘Bu yasal prosedür, herkese bu arama yapılıyor; uyuşturucu taşıyıp taşımadığınızı bilemeyiz’ dendi ve cezaevi müdürü ile görüşme talep ettiğinde müdür ile görüştürülmedi.

“Çıplak arama’ ile ilgili Adalet Bakanlığına dilekçe yazmak istediğini söylediğinde ise görevliler ‘Adalet Bakanı da, devlet de biziz’ dedi.

“Denetimli serbestlik talebi reddedildi”

“Tüm bu görüşmeler sırasında, bedensel bütünlüğüne karşı hakkını savunan Aslıhan’a, kendilerini, tehdit ettiği ve aramaya direndiği iddiaları ile tutanak tutuldu, soruşturma açıldı. Aslıhan’ın denetimli serbestlik talebi bu soruşturma ile birlikte reddedildi ve tebliğ edilen ‘ret’ cevabında, Sivas Yarı Açık Cezaevi Kurulu’nun ‘Görevlilere hakaret veya tehditte bulunmak, aramaya karşı çıkmak’ şeklindeki tutanağı gerekçe gösterildi.

“Soruşturma kapsamında Aslıhan’ın savunmasında belirttiği ‘çıplak arama’dan bahsedilmedi, aslında 3 kere arandığı halde aramaya karşı direndiği yazıldı. Kurum Müdürü Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztekin, İdare Memuru Disiplin Kurulu Üyesi Murat Yurdakul, Disiplin Kurulu Üyesi Psikolog Muhammed Çetin, Disiplin Kurulu Üyesi Öğretmen Teberik Esra Yılmaz, Sorumlu İnfaz Baş Memuru Disiplin Kurulu Üyesi Şaban Köse tarafından verilen karar sonrasında 3 gün hücre cezası uygulandı. 4.5 yıldır iyi halli Aslıhan Gençay, son durağında ‘Çıplak arama dayatması’ sebebiyle özgür olacağı yerde şimdi hücre cezası ve denetimli serbestliğin kötü hale dönüşmesi durumda elinden alınacağı kaygısı ile infaz mahkemesine çıkmayı bekliyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip