Bilim Kurulu üyesinden sevindiren açıklama! Normalleşme süreci ne zaman başlayacak?

Bilim+Kurulu+%C3%BCyesinden+sevindiren+a%C3%A7%C4%B1klama%21;+Normalle%C5%9Fme+s%C3%BCreci+ne+zaman+ba%C5%9Flayacak?
ABONE OL

11 Mart'ta Türkiye'de de ilk vakanın ortaya çıktığı koronavirüs salgınında iki gündür iyileşen hasta sayısı günlük vaka sayısını geçmeye başladı. Bu sevindirici gelişmenin ardından Bilim Kurulu üyesinden de normalleşme süreci için Haziran ayını gösteren bir açıklama geldi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye'nin salgında tepe noktasına geldiğini belirterek tedbir elden bırakılmazsa Haziran ayının ilk haftasında normalleşmenin başlayabileceğini açıkladı.
 
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan ve dünya genelinde toplam can kaybı 200 bini aşan koronavirüs salgınıyla mücadelede Türkiye'de umut verici gelişmeler yaşanıyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada normalleşme adımları için hedefin Ramazan Bayramı sonrası olduğunu ifade etmişti. 
 
Salgın sürecinde 24 Nisan’da Türkiye'de ilk kez iyileşen vaka sayısı, yeni vaka sayısını geçti.
 
"VAKA ARTIŞLARI DÜŞECEK"
 
Milliyet'e açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, vaka artış hızımızın kademeli olarak yüzde 15'lerden yüzde 8'lere kadar gerilediğini söyledi ve "Böyle devam ederse vaka artış hızının yüzde 5’lerin de altına düşeceğini ifade etti. Tezer, "Haziran’da hayatın normalleşeceğini düşünüyorum" dedi.
 
BAKAN KOCA DA HAZİRAN DEMİŞTİ!
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, gazeteci Candaş Tolga Işık'a yaptığı açıklamada; normale dönüş için bayram sonrası Haziran ayını işaret etmişti. Bakan Koca, "3 günlük Ramazan bayramında normale dönüşün başlatılması bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Bilim Kurulu da bayramı geçirmekten yana. Birkaç haftanın seyrine bakıp bu kararı vereceğiz ama gönlüm bunu yapmaktan yana değil" demişti.
 
Bakan Koca'nın bu açıklamasının ardından bayram sürecine hayatın normale dönmeye başlamasının erken olduğunu düşünen bazı vatandaşlar ise "Bizim halkımız arasında bayramlaşmanın önemine kapılıp uyarıları dikkate almadan ziyaretleşmeye gidebilecek insanlar var. Hatta arife gününden alışveriş telaşına düşülür. Aslında bayramda da bunu önlemek için sokağa çıkma yasağı gelmeli" yorumları yapıldı.
 
Fahrettin Koca, bir aydan fazladır sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar için de bir açıklama yaptı.
 
65 yaş üstüne genel sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonlarında 3 saatlik esneklik uygulanabilmesi de gündemde iken, Bakan Fahrettin Koca konuyla ilgili "“65 yaş üzeri vatandaşlarımız haklı ama ne olur bize güvensinler. Şu an vefat sayılarımız onları korumaya alabildiğimiz için daha düşük. Ramazanda dayansınlar. Bayramda ya da hemen sonrasında ilk önce onlara özel bir karar alabiliriz" dedi. 
 
İYİLEŞEN HASTA SAYISI YİNE VAKA SAYISINI GERİDE BIRAKTI!
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre de; günlük iyileşen hasta sayısı günlük vaka sayısından fazla çıktı. 
 
İlk kez 24 Nisan'da görülen bu durum dün de devam etti. Vatandaşları sevindiren ve umutlandıran bu durum koronavirüsün yakın zamanda kontrol altına alınacağı ve hayatın normalleşeceği olarak yorumlanarak halkı memnun etti. 
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, olumlu sonuçların vatandaşları rehavete kaptırmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. " Taburcu olanların sayısı yeni hastaların sayısından 984 fazla. Şifa bulanların toplam sayısı ise 25.000'i geçti. Testlerin pozitif çıkma oranı azalıyor" diyerek bilgi veren Bakan Koca vatandaşların tedbirlere uymaya devam etmesi gerektiğini belirterek açıklamasının devamında "Bu tabloya tedbirle destek şart" dedi.
 
Dünkü tabloya göre; günlük vaka sayısı 2. 861 iken günlük iyileşen hasta sayısı da 3. 845.  Toplam iyileşen hasta sayısı da 25. 582 olarak açıklandı.
 
Toplam vaka sayısı 107. 773 olurken dün gerçekleşen 106 ölümle birlikte toplam vefat sayısı da 2.706 oldu. 
 
 
twitter takip