Bilal Erdoğan şikayet etmişti! Dört gazeteci hakim karşısına çıktı

Bilal+Erdo%C4%9Fan+%C5%9Fikayet+etmi%C5%9Fti%21;+D%C3%B6rt+gazeteci+hakim+kar%C5%9F%C4%B1s%C4%B1na+%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan2ın oğlu Bilal Erdoğan'ın şikayeti üzerine yargılanan dört gazeteci bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Duvar'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine “Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberler gerekçe gösterilerek açılan davada gazeteciler Hazal Ocak, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça ve Ozan Yurtoğlu üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Son savunmaların alındığı duruşma karar verilmek üzere 8 Kasım’a ertelendi. Gazeteciler hakkında 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bilal Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, eski Cumhuriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Serkan Ozan, eski Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve eski Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sorumlu Haber Müdürü Ozan Yurtoğlu hakkında, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan Hazal Ocak'ın “Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberlerden ötürü “hakaret” suçlamasıyla dava açılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Hazırlanan iddianamede özetle, “haberde yer alan ifadeler, başlıklar ve ithamların müşteki açısından onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olduğu” öne sürülerek gazeteciler hakkında kamu davası açılması ve ayrı ayrı cezalandırılmaları istenmişti. İddianamede gazetecilerin ilgili maddeler gereğince 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti. Ayrıca iddianame ilgili maddelerin yanında ceza artırım maddeleri de içeriyordu.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması geçen şubat ayında görülmüştü. Duruşmada, savcı gazeteciler hakkında hazırladığı mütalaayı okumuştu. Mütalaada, haberde kullanılan ‘arkadaşın önü böyle açılmış’, ‘rakipleri şanssız’, ‘Bilal Erdoğan’ın şanslı arkadaşı’ ve ‘Arkadaş ihale zengini’ başlıklarına atıfta bulunularak, “Haberde yer alan ifadeler, başlıklar ve ithamların müşteki açısından onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olduğundan bahisle sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde suç tamamlanana kadar mümkün olan iştirak iradesiyle hareket ederek eylemlerine uyan TCK125/2, 125/4, 43/1 maddeleri uyarında ‘zincirleme aleni hakaret’ suçundan cezalandırılmasına kamu adına mütalaa olunur” denilmişti.

DURUŞMA 8 KASIM'A ERTELENDİ!

Davanın dün üçüncü duruşması yapıldı. Duruşmada mütalaa tekrar edildi. Erdoğan’ın avukatı mütalaanın hukuki açıdan yeterince gerekçelendirildiğini ve sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Serkan Ozan, savunmasında, haberde nerede hakaret olduğunu hâlâ anlamadığını belirterek beraatini talep etti. Ozan Yurtoğlu da beraatini istedi. Hazal Ocak ise haberde geçen 'arkadaş' kelimesinin kamuoyunda bilinen bir gerçek olduğunu belirterek “Arkadaş kelimesinin hakaret olduğunu düşünmüyorum. Gazeteciliğin suç olmadığını düşünüyorum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Gazetecilerin avukatı Damla Çaltepe ise haberin basın ve ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini ve böyle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek tüm gazetecilerin beraatini talep etti.

Mahkeme yazılı beyanları ve sözlü savunmaları değerlendirmek üzere dosyanın incelemeye alınmasına karar vererek duruşmayı 8 Kasım’a erteledi.

Duruşmayı TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.

twitter takip