BİK, eleştirel gazeteleri cezalandırmaya devam ediyor: BirGün'e 22, Cumhuriyet'e 74 gün ilan kesme cezası

B%C4%B0K,+ele%C5%9Ftirel+gazeteleri+cezaland%C4%B1rmaya+devam+ediyor:+BirG%C3%BCn%E2%80%99e+22,+Cumhuriyet%E2%80%99e+74+g%C3%BCn+ilan+kesme+cezas%C4%B1
ABONE OL

Basın İlan Kurumu (BİK), BirGün gazetesine 22, Cumhuriyet gazetesine ise 74 günlük ilan kesme cezası verdi.

BirGün'ün haberine göre; (BİK) Cumhuriyet, Sözcü ve gazetemiz BirGün’e ilan kesme cezası yağdırmaya devam ediyor. BİK bu cezalarla muhalif basını, gelirlerine darbe vurarak ekonomik kıskaca almayı hedefliyor. BİK'in 2019 yılındaki yönetim kurulu toplantısında verdiği ilan kesme cezaları bu ay BirGün’e uygulanmaya başladı. BİK, gazeye sadece bu ay 22 gün ilan kesme cezası uyguladı.

74 GÜNLÜK CEZA

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da Cumhuriyet’e 74 günlük resmi ilan cezası verildiğini duyurdu. Küçükkaya karara “Türk basın tarihine kara bir leke” diyerek isyan etti. Geçen yıl uygulanan resmi ilan kısıtlamasıyla birlikte Cumhuriyet’e yönelik cezanın toplamı 129 güne ulaştı. BİK, Saygı Öztürk’ün AKP’li Ali Ayvazoğlu’nun kamudaki yükselişiyle ilgili yazıları nedeniyle Sözcü gazetesine resmi ilan ve reklamların 4 gün süreyle kesilmesi cezası verdi. BİK'in, iki mahkemenin Öztürk'ün yazılarını “Basın özgürlüğü” kapsamında değerlendirerek davayı reddetmesine rağmen ceza uyguladığı açıklandı. Öte yandan 2019'dan bu yana, Sözcü'ye 23 gün, Korkusuz'a da 39 gün ilan kesme cezası verildi. Aynı dönemde ceza miktarı da 1 milyon 200 bin lirayı geçti.

2019’DAN BERİ CEZALILAR

Evrensel gazetesi de Eylül 2019’dan bu yana Basın İlan Kurumu’ndan ilan alamıyor. Bu kesinti uzun süre devam edecek. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in hazırladığı rapora göre, sadece 2020 yılında gazetelere 803 gün ilan kesme cezası uygulandı. Çakırözer bu işlemleri “ilan ambargosu” olarak niteledi, gazetelere şikayet olmadan başlatılan soruşturmalar sonucunda verilen cezaların hiç görülmediği kadar arttığına dikkat çekti. Çakırözer “Gerçekleri yazan haberlere tahammül yok. Basın İlan Kurumu ‘Basın İnfaz Kurumu' oldu. Resmi ilan gücünü, yani para gücünü elinde tutan ve iktidar tarafından oluşturulan bir kurumun haber içeriklerinde etik denetim yapması doğru değil. Bu cezalar basın özgürlüğünü tehdit etmekte. Bu haksız cezalar ortadan kaldırılsın ya da cezalar mahkeme kararına bağlansın” dedi.

 

twitter takip