Basına karşı artan baskıya gazeteciler sessiz kalmadı!

Bas%C4%B1na+kar%C5%9F%C4%B1+artan+bask%C4%B1ya+gazeteciler+sessiz+kalmad%C4%B1%21;
ABONE OL

Basın meslek örgütleri yaptıkları açıklama ile Odatv'nin erişime kapatılması, Barış Terkoğlu'nun tutuklanması ve gazetecilerin ifadeye çağrılması konusunda bir basın açıklaması yaptı.

 

Aralarında; Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın-Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği'nin (TURÇEV) bulunduğu basın meslek örgütleri OdaTV haber müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç'ın tutuklanması ve Odatv'nin BTK tarafından erişime engellenmesi hakkında bir açıklamada bulundu.

Yargı paketindeki düzenlemeye göre; internet sitesinin değil ilgili haberin erişime kapatılması gerektiğinin betirtildiği açıklamada; BTK'nin kararının hukuksuz olduğu vurgulandı.

Açıklamada; ayrıca OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağrıel'in ifadeye çağrılmasından dolayı endişe dduyduklarını belirten gazeteciler "Siyasi iktidarlar ise her sıkıştığında halkın bilgi sahibi olmasını ve yorum yapmasını engellemek için basına yöneliyor" dedi. 

DİSK Basın İş tarafından yapılşan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
 
Halkın haber alma hakkına hizmet eden, gerçekleri yazan gazetecileri ve medya kuruluşlarını engellemek için her gün yeni bir hukuksuzluğa imza atılıyor.
 
Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç, bir istihbarat görevlisinin cenaze töreni ile ilgili yapılan haber nedeniyle tutuklandı. 
 
Ardından odatv internet sitesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun idari tedbir kararı ile erişime tamamen kapatıldı.
24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1. Yargı Paketi'ndeki düzenlemeye göre, internet sitelerine yönelik verilen erişime engelleme kararlarında sitenin değil, ilgili içeriğin engellenmesi gerekiyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sadece ilgili haberin sayfasına erişimi engelleme yetkisi varken sitenin tamamına erişim engelleme kararı alarak hukuksuzluğa imza attı. 
 
İstihbarat görevlisinin cenaze töreni haberi gerekçesi ile Odatv Haber Müdürü Barış Pehlivan ve Yeniçağ  gazetesinden yazar Murat Ağırel de ifadeye çağrıldı. 
 
Yaşanan hukuksuzlukları dikkate alındığında ifade için çağrılan meslektaşlarımızın da  tutuklanmasından endişeliyiz.
Gazetecilerin görevi haber vermek ve halkın bilgi sahibi olarak siyasi otorite üzerinde denetim hakkını kullanmasını sağlamaktır.
 
Siyasi iktidarlar ise her sıkıştığında halkın bilgi sahibi olmasını ve yorum yapmasını engellemek için basına yöneliyor.
 
Gazetecilerin gerçekleri yazma mücadelesi ile iktidarların güç odaklarının gazetecilere gerçekleri yazdırmama mücadelesi yüzyıllardır sürüyor.
 
Gerçeklerin yazılması için baskı yapan güçler tarihin hiç bir döneminde başarılı olamadılar.
 
Çünkü, gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.
 
Her türlü baskıya rağmen gazetecileri ve gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz.
 
Yetkilileri, gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.
 
Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha tekrarlıyoruz, gazetecilik suç değildir, görevlerini yaparken gözaltına alınan ve tutuklanan meslektaşlarımız serbest bırakılmalı, hukuksuz uygulamalara son verilmelidir.
 
Bsın Konseyi de, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile Odatv'ye yapılan operasyonu protesto ettiklerini duyurdu. Basın Konseyi, operasyonu 9 sene yapılan FETÖ kumpasına benzeterek "Türkiye'nin en fazla takip edilen haber sitesi Odatv’ye, 9 yıl önceki FETÖ kumpası benzeri yapılan operasyonu protesto ediyoruz" mesajını yayınladı.
 
Türkiye Gazateciler Cemiyeti de, Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç'ın bir haber nedeniyle tutuklanmasının halkın haber alma hakkının bir kez daha yok sayılması anlamına geldiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
 
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre; gazeteci; tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller, hukuka ve uluslararası normlara uygun olmalıdır. Bunu yok sayan iktidar anlayışı ise haber yapan gazeteciler üzerindeki baskısını gözaltı ve tutuklamalarla sürdürmektedir.
 
Son olarak Oda TV Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç sadece haber yaptıkları için tutuklanmışlardır.
 
Meslektaşlarımızın tutuklanmasını protesto ediyoruz. Haberi halkla paylaştığı için gazeteci suçlanamaz, gazeteci hakkında dava açılamaz. Gazeteci tutuklu yargılanamaz. Gazeteciler yazılarından, çizilerinden, yorumlarından ötürü gözaltına alınmasın, tutuklanmasın istiyoruz. Halkın haber alma kanallarının yasaklarla, devlet sırrı kavramlarıyla tıkanmasını kabul edilemez buluyoruz.
 
İktidar ve muhalefete cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan 84 gazetecinin de biran önce serbest bırakılması ve Türkiye’nin gazetecilik konusunda ayıplı ülke statüsünden çıkarılması için çağrı yapmaya devam ediyoruz.”
 

 

twitter takip