AKP'nin ceza indirimi infaz paketine gazetecilerden tepki...

AKP%E2%80%99nin+ceza+indirimi+infaz+paketine+gazetecilerden+tepki...
ABONE OL

AKP'nin bu hafta TBMM'ye sunacağı infaz paketinde cinsel ve uyuşturucu suçlularına ceza indirimi ön görmesi üzerine gazeteciler kendileri için de tahliye kararı istiyor...

 
AKP’nin koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla cezaevlerini boşaltmak gerekçesiyle yeniden gündeme getirdiği infazla ilgili düzenlemeler içeren yasa teklifi bu hafta Meclis’e sunulacak.
 
Kasten öldürme suçu, terör suçları ile örgütlü suçlarda infaz süresini kısaltmayan paket cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarına ceza indirimi öngörüyor.
 
İnfaz yasasında; düşünce suçluları ve gazetecilere ceza indirimi olmamasına ise gazeteciler sosyal medyadan #GazetecilerDeEvdeKalsın etiketi ile tepki gösteriyor.
 
Cinsel suçlar ve uyuşturucu suçlarına ceza indirimi verilmesini ön görülen infaz yasa teklifinin uygulanması halinde; bu suçlarla mücadelenin zayıflayacağını belirtilirken, özellikle kadın haklarını savunan örgütler bu teklife büyük tepkiyle yaklaştı.
 
Virüsün yayılmasını önlemek bahanesiyle cinsel suçları işleyen sanıkların cezalarında indirim yapılması talebini eleştiren kadın örgütleri, hükümeti kadın haklarını korumamakla suçlayarak, "Bir kez daha zihniyetinizi ve kadınlara bakış açınızı ortaya koydunuz. Erkekler kadınlara ne yaparsa yapsın ceza indirimini ilk onlar için düşünüyorsunuz. Haksızlık, hukuksuzluk diz boyu. Bu yaklaşım koronavirüs kadar tehlikeli" yorumlarını yaptı. 
 
Öte yandan; ceza indiriminden gazetecilerin yararlanamaması üzerine de, gazeteciler tepkilerini sosyal medya hesapları üzerinden gösteriyor.
 
Cinsel suçlardan hüküm giyenlere af gelmesi ama gazetecilerin cezaevlerinde kalmaya devam etmesi ihtimali gazetecileri kızdırdı.
 
Gazeteciler, sosyal medya hesaplarından #GazetecilerDeEvdeKalsın etiketi ile meslektaşlarının tahliye edilmesi için kampanya başlattı.
 
Tutuklu meslektaşları için yakın zaman önce 'Haberin Var Mı' inisiyatifini oluşturan gazetecilerin paylaştığı bildiride; ceza indirimi yasasına gazetecilerin de dalih edilmesi ve cezaevlerinde bulunan gazetecilerin hayatlarının riske atılmayarak tahliye edilmeleri talep ediliyor.
 
 
 
Kampanya metninde şu ifadeler yer aldı: 
 
“Türkiye'deki 389 hapishanede doluluk oranı yüzde 121. Aralık ayı rakamlarına göre hapishanelerde, aralarında yüzden fazla gazetecinin de olduğu 208 bin hükümlü, 55 bin tutuklu var.
 
Birçok ülke koronavirüs tehdidi nedeniyle cezaevlerini boşalttı. Türkiye'de hükumet benzer endişelerle infaz süreleriyle ilgili bir çalışma yürütüyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu çalışma cinsel saldırı suçlarını, uyuşturucu kaçakçılığını, hırsızlığı, vergi kaçakçılığını, insan ticaretini kapsıyor. Mesleğini icra etmekten başka bir suçu bulunmayan gazeteciler, öğrenciler ve siyasetçiler ise salgın tehdidine rağmen cezaevlerinde kalacak.
Bu yaklaşım öncelikle Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı!
 
İstisna olması gereken tutukluluk tedbiri ‘kaçma şüphesi, kuvvetli suç delili’ gibi gerekçelerle yersizce kullanılmışken, ifade edilen düşüncelerden, yapılan haberlerden dolayı tutuklanmış olanlar derhal tahliye edilmelidir. 
 
Hükümlülerin infaz sürelerinde azaltmaya gidilmeli, 3 yıldan az infazı kalanlar ise ayrımsız bir şekilde, hastalığa yakalanmadan derhal tahliye edilmelidir.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerine gore şiddet çağrısı içermeyen fikirlerin açıklanması ve yayılması bir haktır. Yalnızca bu haklarını kullandıkları için hapsedilen tüm gazeteciler de tahliye edilsin, bu sıkıntılı günleri aileleriyle bir arada geçirebilsinler.
 
Hayata ve toplum sağlığına hep beraber sahip çıkalım.
 
Sesimize ses katın!
 
Bu kampanyaya bir çok gazeteci de destek verdi...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
twitter takip