Adliyeler adeta gazeteciler için açılmış! Özgür Gündem davası da bugün!

Adliyeler+adeta+gazeteciler+i%C3%A7in+a%C3%A7%C4%B1lm%C4%B1%C5%9F%21;+%C3%96zg%C3%BCr+G%C3%BCndem+davas%C4%B1+da+bug%C3%BCn%21;
ABONE OL

Yüzlerce gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’de, bugün gazeteciler yaptıkları haberlerden dolayı hakim karşısında!

İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin davası ile 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de Libya’da yaşamını yitiren MİT mensuplarının cenazesini haberleştirdikleri için yargılanan gazetecilerin duruşması bugün görülüyor.

Özgür Gündem gazetesinin 14 Şubat’ta görülen duruşmasında haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz ifadeleri alınmamış olan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakol'un dosyaları ayrılmıştı. Mahkeme gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Eren Keskin’in de dosyalarını ayırmıştı. Mahkeme diğer sanıklar Necmiye Alpay, Bilge Aykut hakkında beraat, yazar Aslı Erdoğan için ise “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” ve “Örgüt üyeliği” suçlamalarından beraatına, “Örgüt propagandası” suçundan da davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesine karar vermişti.

Özgür Gündem davasına ilişkin konuşan gazeteci İnan Kızılkaya şöyle dedi:

Aynı davada yargılananlardan üç kişiye beraat diğer sanıklara ceza istemenin kendisi başlı başına bir çelişki. Bu durum Özgür Basın’a destek verenlere bir gözdağı olduğu gibi iktidarın toplumda yaptığı gibi ayrıştırıcı yöneliminin dışa vurumu. Başta Kürt sorunu olmak üzere halının altına süpürülen sorunları haberleştiren organların kapatılması ve kolluk gücü ve yargı sopasıyla hizaya getirilmesi de iktidarın korkusunu açığa vuruyor. Yarı açık cezaevine çevrilen bir ülkede basın üzerindeki kıskaç, yönetenlerin politikalarına meşruluk aramaktan vazgeçip baskıyla sonuç almayı devre soktukları anlamına gelir. İktidarın içte ve dışta yürütülen militarist politikaları beraberinde toplumun nefes borularından olan medyayı da tamamen susturmaya yönelmiş durumda. Ama mızrak çuvala sığmaz misali işledikleri suçları yüzlerine vuran gazeteler ve gazeteciler daima var olacaktır.” (Yeni Yaşam)

 

twitter takip