6 yıl önce esnaf tarafından bıçaklanarak katledilmişti! Gazeteci Nuh Köklü ölüm yıldönümünde anılıyor...

6+y%C4%B1l+%C3%B6nce+esnaf+taraf%C4%B1ndan+b%C4%B1%C3%A7aklanarak+katledilmi%C5%9Fti%21;+Gazeteci+Nuh+K%C3%B6kl%C3%BC+%C3%B6l%C3%BCm+y%C4%B1ld%C3%B6n%C3%BCm%C3%BCnde+an%C4%B1l%C4%B1yor...
ABONE OL

Gazeteci Nuh Köklü’nün Kadıköy’de camına kartopu attığı gerekçesiyle bir esnaf tarafından öldürülmesinin yarın altıncı yıldönümü. Köklü için her yıl yapılan anma törenleri bu yıl pandemi koşulları nedeniyle gerçekleşemiyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Türkiye’de öldürülen 65. gazeteci olan Nuh Köklü’nün ölümünün altıncı yılında bir açıklama yaparak onu andı.

“Köklü’yü sevgi ve saygıyla anıyoruz” denilen açıklamada şöyle denildi: “Meslektaşımız Nuh Köklü’yü basın tarihine geçen kartopu cinayetiyle kaybettik. Nuh Köklü emekten, sendikalaşmadan yanaydı. Meslek ilkelerine uygun gazetecilik yapılması için uğraş veriyordu. Haksızlıklara karşı yılmadan mücadele ediyordu. Bu demokrasi ayıbı olan cinayeti hiç unutmamak, unutturmamak için TGC olarak 2015 yılında Nuh Köklü’ye ’Öldürülen Gazeteciler’ listesinde yer verdik. Fotoğrafını, Basın Müzesi’ndeki Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne astık.”

SİYASETÇİLER NEFRET DİLİNDEN UZAK DURMALI

Açıklamada siyasetçilerin nefret söylemlerinden uzak durması gerektiğine dikkat çekilerek “Nuh Köklü’yü ölümünün altıncı yılında sevgi ve saygıyla anarken siyasetçileri nefret söylemlerinden uzak durmaya, demokrasiyi geliştirmeye, barışı ve kardeşliği sağlayacak adımları atmaya tekrar davet ediyoruz” denildi.

Nuh Köklü’nün öldürülmesi bir nefret cinayetiydi. Nuh Köklü 17 Şubat 2015’te, Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi, Karakolhane Caddesi'nde sokakta arkadaşlarıyla kartopu oynamaya başladı. Bu sırada atılan kartoplarından biri bir dükkanın vitrin camına isabet etti. Duruma sinirlenerek dışarı çıkan iş yeri sahibi Serkan Azizoğlu ile Nuh Köklü ve arkadaşları arasında tartışma yaşandı. Tartışma sırasında dükkanına giren Serkan Azizoğlu bu defa elinde bıçakla dışarı çıkıp Nuh Köklü'yü göğsünden bıçakladı. Ağır yaralanan Nuh Köklü, hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Serkan Azizoğlu, kasten adam öldürmek suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. Azizoğlu, yapılan yargılama sonunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza Yargıtay tarafından onandı.

NUH KÖKLÜ KİMDİR?

1968 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi Ankara’da Mamak Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Mesleğe, İstanbul Life Dergisi’nde editör olarak başladı. Aynı dergide haber müdürlüğü görevini üstlendi. Nokta ve Express dergilerinde çalıştı. Birgün Gazetesi’nin kuruluşunda görev aldı. Bianet haber sitesinde editörlük yaptı. Açık Radyo’da “Bir şey daha var” programını hazırladı. 2003 yılında Latin Amerika’ya gitti. Bir yıl Arjantin, Peru ve Uruguay’da yaşadı. Yurt dışında bulunduğu sürede Bianet’e haberler göndermeye devam etti. Türkiye’ye döndüğünde Sabah Gazetesi’nde çalıştı. Radikal 2’de yazılar yazdı. 2009 yılında ATV-Sabah grubundaki grev nedeniyle işten çıkartıldı. O dönem Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiydi. Daha sonra 2010-2014 yılları arasında NTV’de program editörü olarak çalıştı. Kadro daraltılması gerekçesiyle NTV’deki işinden çıkarıldı. Gazetecilik dışında başka iş yapmadı. Yaşamı boyunca mesleğini sürdürmek için mücadele verdi. Öldürüldüğünde 47 yaşındaydı.

twitter takip