Gazeteci Mustafa Kılıç: Medyada beni en çok zorlayan şey patronaj dayatmasıydı!

Gazeteci+Mustafa+K%C4%B1l%C4%B1%C3%A7:+Medyada+beni+en+%C3%A7ok+zorlayan+%C5%9Fey+patronaj+dayatmas%C4%B1yd%C4%B1%21;
ABONE OL

Gazeteci ve yazar Mustafa Kılıç, Sinemaport'un sorularını yanıtladı...

İşte, o röportaj:

"Medya sektöründe sizi en çok zorlayan durum nedir?

Beni en çok zorlayan patronaj dayatmasıydı. Milli Gazete’de çalıştığımda onların dünya görüşünün dayatılması, Milat Gazetesinde çalıştığımda “İktidar güzellemesinin” istenmesi, Akşam’da ise yıllar önce attığım bir tweetten dolayı kovulmam dışında zorlayan bir şey olmadı. Mesleğimi icra etmem zorlamadı, patronajın ideolojik saplantılarının üzerimde baskı uygulaması rahatsız etti ve zorladı!

Edebiyat, gazetecilik ve röportaj arasında sizce bir bağ var mı? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Edebiyat gazeteciliği besleyen en önemli noktalardan biridir. Bir gazetecinin beslenme kaynaklarının en önemlisi felsefe diğeri ise edebiyattır. Sorgulamak, mesleği var eder. Edebiyat ise onu en güzel şekilde okuyucuya iletmeyi sağlar. Bu bağlamda edebiyat ve gazetecilik birbirine bağlıdır diyebiliriz…

“GERÇEK VE KURGUYU AYIRT ETMEMİZ GEREKİR”

Okullarda Medya Okuryazarlığı dersinin verilmesini çok istiyormuşsunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız? Neden Medya Okuryazarlığı dersi verilmeli?

Türkiye’de bu elzem bir durum halini aldı. Örneğin bir dizi izleyicisi diziye saplanıp kalabiliyor, ya da filme ve ya bir Show programına… Medya okuryazarlığı insanlara bunun hayal ürünü olduğunu, bu yapılanların sadece zamanınızı geçirmeniz için yapıldığını net bir şekilde anlatan şeydir. İnsanlar, oyuncuların canlandırdığı karakterler olduğunu düşünüyor. Evet, bu internetin, sosyal medyanın geliştiği bu çağda bile hala gerçek ve kurguyu ayırt edemeyen kişilerle karşılaşıyorum ki bunlar azımsanacak bir oranda da değiller. Bundan dolayı devletin buna bir el atıp yetişkinler için halk eğitim merkezlerinde çocuklar için ise okullarda medya okuryazarlığı dersini zorunlu kılmalı… Aksi halde izledikleri dizi ya da sinema filmlerinden sonra beline silah ya da bıçak takıp mafyacılık yapmaya devam ederler."

Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN...

 

twitter takip