TÜİK, şubat ayı işsizlik rakamlarını açıkladı, çelişkili sonuçlar tepki çekti!

T%C3%BC%C4%B0K,+%C5%9Fubat+ay%C4%B1+i%C5%9Fsizlik+rakamlar%C4%B1n%C4%B1+a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1,+%C3%A7eli%C5%9Fkili+sonu%C3%A7lar+tepki+%C3%A7ekti%21;
ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ait işsizlik oranını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik şubatta yüzde 10,7 olurken, işsiz sayısı da 178 bin kişi azalarak 3 milyon 579 bin kişi olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı şubatta bir önceki aya göre 90 bin kişi artarak 30 milyon 6 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 46,6 olarak kaydedildi. 

İŞKUR'UN RAKAMLARI, TÜİK'İ YALANLIYOR!

TÜİK ile İŞKUR verileri arasında yaklaşık 1 milyon işsiz farkı var. İŞKUR verilerine göre Şubat 2021 ile Şubat 2022 arasında kayıtlı işsiz sayısı 325 bin arttı. TÜİK'e göreyse aynı dönemde işsiz sayısı 623 bin azaldı. Özetle, kayıtlı ve ankete dayalı işsiz sayıları arasında 948 bin kişilik fark var.

İŞKUR'un kayıtlı işsiz sayıları son bir yılda yüzde 11,4 artarken, TÜİK'in işsiz sayıları yüzde 15 azaldı. 

CHP'Lİ VELİ AĞBABA'DAN TEPKİ!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) işsizlik verilerine tepki gösterdi.

İşsizliğin TÜİK'in iddia ettiği gibi azalmadığı, aksine arttığını kaydeden Ağbaba, "İnkârcı TÜİK her ne kadar 'işsizlik azaldı' dese de ülkedeki iş başvurusu kuyrukları işsizlik gerçekliğini gizleyemiyor" dedi.

Ağbaba, "Bir başka TÜİK paradoksu daha! TÜİK istihdamın bir ayda 90 bin kişi arttığını ama işsizliğin bir ayda 178 bin kişi azaldığını yani 178 bin kişinin bir ayda iş sahibi olduğunu söylüyor. 90 bin istihdamın arttığı yerde 178 bin kişinin yeni bir iş bulmasını TÜİK nasıl açıklıyor?" diyerek tepki gösterdi.

Ağbaba'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamalar şöyle:

"TÜİK işsizliğin Şubat ayında, Ocak ayına göre 179 bin kişi azaldığını açıklıyor. Ocak ve Şubat ayları arasında ise işsizlik başvurusu yapanlar sayısındaki artış ise 131 bin kişi. İşsizlik TÜİK’in iddia ettiği gibi azalmıyor, aksine artıyor!

Yine TÜİK'e göre sadece bir ayda 87 bin kişi iş gücünden çekilmiş. Bir başka deyişle artık iş bulmaktan ümidi kalmamış. Geçtiğimiz ay Türkiye’nin sadece dört ilinde toplamda 319 kişilik işe alım için 126 bin kişinin işe başvurduğunu unutmayalım.

İnkârcı TÜİK her ne kadar 'işsizlik azaldı' dese de ülkedeki iş başvurusu kuyrukları işsizlik gerçekliğini gizleyemiyor.

Bir başka TÜİK paradoksu daha! TÜİK istihdamın bir ayda 90 bin kişi arttığını ama işsizliğin bir ayda 178 bin kişi azaldığını yani 178 bin kişinin bir ayda iş sahibi olduğunu söylüyor. 90 bin istihdamın arttığı yerde 178 bin kişinin yeni bir iş bulmasını TÜİK nasıl açıklıyor?

Son olarak: Şubat ayında TÜİK’e kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 579 bin. İŞKUR’un Mart ayı verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 635 bin kişi. İŞKUR’un Mart ayındaki kayıtlı işsiz sayısı TÜİK’in Şubat ayındaki resmi işsiz sayısını geride bıraktı!"

twitter takip