Erdoğan, EYT düzenlemesini açıkladı: Yaş sınırı olmayacak

Erdo%C4%9Fan,+EYT+d%C3%BCzenlemesini+a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1:+Ya%C5%9F+s%C4%B1n%C4%B1r%C4%B1+olmayacak
ABONE OL

EYT düzenlemesiyle ilgili alınan kararları paylaşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeden 2 milyon 250 bin kişinin faydalanacağını belirterek herhangi bir yaş şartı aranmayacağını bildirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin detayları açıkladı. Erdoğan, EYT'de herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, bu düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışanın emekli olacağını söyledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, EYT düzenlemesi konusunda yapılan çalışmanın detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek kişiler için sosyal sigorta prim teşviki getireceklerini söyleyen Erdoğan, işverenler için kıdem tazminatı ödemelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi paketini devreye alacağını ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"EYT düzenlemesinin müjdesi ile huzurunuzdayım. Uzun ve kapsamlı çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz. Kamu bütçesine büyük yük bindiren sistemimizi yönetilebilir hale getirmek için çok uğraştık. 1999 Eylül'ünde yürürlüğe giren düzenlemeye atılan adımları 2008 yılında daha ileriye taşıdık.

Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Konuyu derinlemesine incelemeden hesabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum. Bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyor, milletimize adıyoruz.

Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emekli olma hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER İÇİN SOSYAL SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

Bir kısmı hizmet birleştirme, borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır amacımız."

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz" dedi.

Bilgin, paylaşımında, “Geçmişten kalma devasa sorunları bir bir çözmeye, bir sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ediyoruz. EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

"SEÇİMİ KAYBETSEK DE BU İŞTE YOKUM" DEMİŞTİ

Erdoğan, 16 Kasım 2019'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı kampüsünde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili sert açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, "Tutturmuş erken emeklilik, İskandinav ülkelerinin çoğu bu yöntemle battı. Niye erken emeklilik, ne zaman emekli olacaksa o zaman olsun. Hak ettiği parayı alsın. Bu hesap yanlış hesaptır, seçim kaybetsek de ben bu işte yokum. Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin" diye konuşmuştu.

twitter takip