Muhammed peygamber karikatüristi Kurt Westergaard hayatını kaybetti

Muhammed+peygamber+karikat%C3%BCristi+Kurt+Westergaard+hayat%C4%B1n%C4%B1+kaybetti
ABONE OL

Muhammed peygamber karikatürü ile tepki çeken ve tartışmalı karikatürün ardından ölümüne dek özel korumayla yaşayan Kurt Westergaard, 86 yaşında yaşamını yitirdi.

DW Türkçe'nin haberine göre; Danimarka basını uzun süredir hastalıkla mücadele eden 86 yaşındaki Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard'ın pazar günü öldüğünü duyurdu. Kurt Westergaard, 2005 yılında Jyllands-Posten gazetesinde çizdiği  Muhammed peygamber karikatürü ile tanındı. Bu karikatür, Danimarka'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük dış politika krizine yol açtı.

Karikatürün yayımlanmasından dört ay sonra birçok Müslüman ülkede protesto eylemleri düzenlendi. Danimarka ve Norveç büyükelçilik binalarına saldırılar düzenlendi ve çok sayıda kişi öldü. Karikatür sonrası yaşananlar nedeniyle Danimarka'da da düşünce ve din özgürlüğünün sınırı tartışıldı.

Westergaard, Jyllands-Posten gazetesinde Muhammed peygamber karikatürünün çizerlerinden yalnızca biriydi. Ancak onun çizimi Müslüman ülkelerde en fazla tepkiyi gören çizim oldu. Westergaard, Muhammed peygamberi bir türbana sarılı bomba şeklinde çizmişti. Almanca öğretmeni olan Westergaard, 1980'li yıllardan bu yana muhafazakar Jyllands-Posten gazetesi için çiziyordu. Tartışmalı karikatür sonrasından ölümüne dek özel koruma ile yaşadı. 2010 yılında evine balta ile giren bir kişinin saldırısından kurtuldu. 

twitter takip