Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini canlı yayında protesto eden 'kayıp gazeteci' bulundu

Rusya%E2%80%99n%C4%B1n+Ukrayna%E2%80%99y%C4%B1+i%C5%9Fgalini+canl%C4%B1+yay%C4%B1nda+protesto+eden+%E2%80%99kay%C4%B1p+gazeteci%E2%80%99+bulundu
ABONE OL

Kendisinden haber alınamayan Rus gazetecinin, mahkemede olduğunu gösterdiği belirtilen fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı.

euronews.com'da yer alan habere göre; devlete ait Channel 1 televizyonundaki haber bülteni sırasında spikerin arkasına geçen Marina Ovsyannikova üst sağ köşesinde Ukrayna, sol köşede ise Rusya bayrakları bulunan, İngilizce "Savaşa Hayır. Rusya Savaşa Karşı" ve Rusça "Savaşı durdurun. Bu propagandalara inanmayın. Size yalan söylüyorlar" yazılı bir pankart açtı. Birkaç saniye boyunca ekranda kalan görüntü aniden kesildi.

Olaydan kısa bir süre sonra gözaltına alınan Ovsyannikova'nın avukatları gazeteciden bu saate kadar haber alamadıklarını bildirdi. Ovsyannikova'nın Rusya'nın Ukrayna'a yönelik 'askeri operasyon' olarak tanımladığı saldırılar üzerine yürürlüğe giren yeni yasa gereğince yargılanabileceği belirtiliyor.

Rusya'nın yeni uygulamaya koyduğu yasa 'askeri operasyon' ve Rus ordusuyla ilgili "bilerek yalan haber yaymak" suç olarak kabul ediliyor ve suçu işleyenler için azami 15 yıla kadar hapis cezası öngörülebiliyor.

Rusya'da Ukrayna protestosu yasağı: 54 şehirdeki gösterilerde yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov devlet televizyonunun propaganda olmadığını, Channel 1'in ve spikerlerinin kaliteli, zamanlı, çok doğru ve objektif bilginin markası olduğunu belirtti ve Ovsyannikova'nın protestosuyla ilgili olarak "O kız, yani o bir holiganlık" ifadelerini kullandı.

Peskov askeri operasyonla ilgili yalan haber konusundaki yasanın ihlaliyle ilgilenecek kurumlar bulunduğunu da sözlerine ekledi. Rus TASS haber ajansı olay üzerine gazeteci hakkında soruşturma açıldığını aktardı.

Ancak gazeteciden gözaltındayken haber alınamıyor olması endişe kaynağı oldu. Bu durum, gazetecinin eylemiyle ilgili geri adım atmaya zorlandığı ya da yetkililerin daha ciddi suçlamalar üzerine çalıştığı şeklinde yorumlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Rus gazeteciye 'konsolosluk koruması' önerdi.

Sosyal medyada mahkemeden fotoğraf

Kendisinden haber alınamayan Rus gazetecinin, mahkemede olduğunu gösterdiği belirtilen fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı. Mesajda Ovsyannikova'nın yargılanmak üzere mahkemede olduğu, para cezasına veya 10 gün hapis cezasına çarptırılabileceği kaydedildi.

 

 

"Kremlin propagandası yaptığım için utanç duyuyorum"

Ebeveynlerinden biri Ukraynalı olan Ovsyannikova'nın bir süredir Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden derin rahatsızlık duyduğunu belirten ancak isim vermek istemeyen arkadaşları, genç gazetecinin yaptığı planı iki gün önce mesajlar aracılığıyla paylaştığını bildirdi.

Arkadaşları gazetecinin devlette çalıştığı için kurduğu hayatın yıkılmasından ve sistemden aşırı derecede korktuğunu belirtti ancak mesajlaşmalarında protesto sonrasında başına gelebileceklerin farkında olduğunu ifade etti.

Ovsyannikova'nın ayrıca OVD-info adlı insan hakları grubu aracılığıyla bir video kaydı yaptığı ortaya çıktı. Videoda Channel 1de çalıştığından dolayı utanç duyduğunu ifade eden gazeteci, "Ne yazık ki Channel 1'de çalıştım ve Kremlin propagandası yaptım. Şu anda bundan çok utanç duyuyorum" diye konuştu.

Rusya'da Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona karşı sesini yükseltmek isteyenlerin protesto girişimine izin verilmiyor.

 

twitter takip