ABD'nin en ünlü gazetelerinden New York Times'in 4 yıldır yorum editörlüğü yapan James Bennet'in ABD'deki protesto olayları ile ilgili yazısı hem okurların büyük tepkisini çekti hem de gazete için de krize neden oldu. Sonunda da, Bennet'in istifası geldi.
New York Times gazetesinin yorum sayfası editörlüğü, ABD’de gazeteciliğin en güçlü makamlarından birisi olarak biliniyor.
2016’dan beri bu koltukta oturan James Bennet, birkaç gündür kurum içinden de sert eleştirilere neden olan bir köşe yazısı nedeniyle istifasını verdi.
Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton, “Askerleri gönderin” başlıklı köşe yazısında, şehirlerde süren protesto gösterilerine ordunun müdahale etmesi gerektiğini savunmuştu.
Journo.com.tr'nin haberine göre; ABD’nin saygın gazetelerinin hemen hepsi, kendi yayın kurullarının yorumlarını içeren baş yazının yer aldığı sayfanın tam karşısında, farklı görüşlere yer veren köşe yazıları yayımlıyor.
“Opposite the editorial page” (baş yazı sayfasının karşısı) ifadesinin kısaltması olan “Op-Ed” bölümünün editörlüğü, ülkenin en büyük gazetesi New York Times’da neredeyse genel yayın yönetmenliği kadar önemli bir görev olarak görülüyor.
Tam dört yıldır bu görevi sürdüren James Bennet, kısa süre öncesine kadar performansıyla çok övülen bir isimdi. Hatta birçok gözlemci, Bennet’ın 2022 yılında mevcut genel yayın yönetmeni Dean Baquet’in koltuğuna oturabileceğini söylüyordu.
Op-Ed sayfası Bennet’ın yönetiminde güncel gelişmelere daha hızlı tepki vermeye ve çoğunluğu ana akım Demokratlar diye nitelenen New York Times okurunun alışık olmadığı sesleri de yansıtmaya başlamıştı.
George Floyd’un ölümü ve tartışılan köşe yazısı
Tüm bu köklü değişikliklerin, son bir haftada yaşanan ve Bennet’ın sürpriz istifasıyla sonuçlanan süreçte payı olabilir. Bennet okurun alışık olmadığı sesleri duyurmakta fazla aceleci davranmış ve belki vakit darlığının da etkisiyle özellikle gazete çalışanlarının büyük tepkisini çekmiş görünüyor.
Tartışılan köşe yazısı 3 Haziran’da Arkansas eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Tom Cotton imzasıyla yayımlandı. “Askerleri gönderin” başlıklı yazısında Cotton, George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölümünden sonra ABD çapında yapılan gösterilere ordunun müdahale etmesi gerektiğini söylüyordu.
ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen ve dolayısıyla New York Times okurunun çoğunun görüşleriyle ters düşen bu çağrıyı özellikle siyah Amerikalılar kendilerine yönelik bir şiddet tehdidi olarak algıladı. Sosyal medyada görüşlerini seslendiren bu öfkeli kalabalık içinde New York Times’ın siyah çalışanları da vardı.
Yayın sürecinde ciddi bir arıza’
Gazete yönetimi ilk aşamada, yorum sayfasının her görüşe açık olduğunu vurguladı. Tepkiler sürünce söz konusu yazının yayına girme süreciyle ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı. Bennet’ın yazının tamamını okumadığı, yardımcısının ise yazıdaki sorunlara rağmen yayın için onay verdiği ortaya çıktı.
Tepki daha da büyüdü. 800’ü aşkın gazete çalışanı geçen Perşembe bir mektup kaleme alarak bu köşe yazısının hayatlarını tehlikeye attığını savundu. Cotton’ın yazısında, Antifa grubunun protestolardaki rolüne dair asılsız iddiaların yer aldığı da vurgulandı.
Son olarak; New York Times yayıncısı Arthur G. Sulzberger dün akşam çalışanlara gönderdiği e-postada, “Geçen hafta yayın sürecimizde ciddi bir arıza yaşadık. Son yıllarda yaşadığımız ilk arıza da değil bu” diyerek James Bennet’ın istifa ettiğini gazete yönetimini de eleştirerek duyurdu.