10 büyükelçilikten açıklama: 'Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ni işaret ettiler

10+b%C3%BCy%C3%BCkel%C3%A7ilikten+a%C3%A7%C4%B1klama:+%E2%80%99Viyana+S%C3%B6zle%C5%9Fmesi%E2%80%99nin+41.+Maddesi%E2%80%99ni+i%C5%9Faret+ettiler
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi talimatı ardından muhatap büyükelçiliklerden Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi'nin 'teyit edildiğine' ilişkin açıklamalar yapıldı.

10 büyükelçiliğin, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik çağrısına AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘istenmeyen kişi’ açıklamasıyla karşılık vermesi ardından, muhatap büyükelçiliklerden 'içişlerine karışmama' açıklamaları yapıldı.

İlk olarak ABD Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından yapılan kısa açıklamada, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” denildi.


ABD'nin açıklamasını, diğer büyükelçiliklerin açıklamaları takip etti.

Kanada Büyükelçiliği de, benzer açıklamayı Twitter hesabından paylaştı.

 

Büyükelçiliklerin tamamı tarafından yeni açıklamaların, konunun gündeme geleceği Kabine toplantısının başladığı sıralarda yapılması dikkat çekti.

Anadolu Ajansı, ABD'nin açıklamasını "Geri adım" olarak tanımladı.

Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan büyükelçilikler şöyleydi: ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda.

'ERDOĞAN OLUMLU KARŞILADI"

AA, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

41. MADDE NEDİR?

Büyükelçiliklerin şaret ettiği Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi, diplomatik misyonların, bulundukları ülkelerin içişlerine karışmayacağına yönelik ifadeleri içeriyor.

Açıklamalarda yer alan 41. Madde şöyle:

1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.


 

twitter takip