Ana Sayfa

Roj Girasun: DEM Parti, zayıf bir aday çıkarabilir. Bu da 'tavşan aday' değerlendirmesi oluşturabilir



Başak Demirtaş, bugün yaptığı yazılı bir açıklama ile DEM Parti'nin İstanbul adayı olmayacağını açıkladı. Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, Demirtaş'ın bu kararını Medya Koridoru'na değerlendirdi.



Çağdaş Ulus - Serbest Gazeteci

uluscagdas@gmail.com

 

Yerel seçim tarihi hızla yaklaşırken, siyasetin gündeminin en çok merak edilen konularından biri, DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı'nın kim olacağı sorusuydu. HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın adaylık açıklamasının ardından, DEM Parti'nin kendi içindeki itirazlara rağmen Başak Demirtaş'ı aday göstermesi bekleniyordu. DEM Parti seçmeninin önemli bir bölümünün de beklentisi bu yöndeydi. Demirtaş, İstanbul özelinde yapılan kamuoyu araştırmalarında da ilk sırada çıkan isimdi.

Ancak bugün sürpriz bir gelişme yaşandı ve Başak Demirtaş kamuoyuyla paylaştığı yazılı bir açıklamayla adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Demirtaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Ardından DEM Parti MYK'sı da resmi bir açıklama yaptı ve “Ortaklaşarak aday olmaması görüşüne varılmıştır” dedi.

DEM Parti'nin açıklamasının tamamı şöyle:

Peki bu gelişmenin yerel seçime etkisi ne olur? DEM parti seçmeni ve CHP açısından nasıl bir sonuç doğurur?

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, Medya Koridoru için değerlendirdi...

Kamuoyu araştırmalarında DEM Parti’nin en güçlü adayının Başak Demirtaş olarak göründüğünü hatırlatan Girasun, "Aday olması halinde DEM Parti’den CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na gidecek oyları minimize edebileceği gibi, CHP’den oy alabileceği yönünde genel bir kanaat, veri vardı. Bu saatten sonra Başak Demirtaş’ın geri çekilmesi, DEM Parti’nin zayıf bir aday çıkaracağını bize söylüyor. Çıkarılacak aday da isimden bağımsız, ‘tavşan aday’ gibi bir değerlendirmeye tabi tutulabilir. Bu da DEM Parti’nin İstanbul’da sembolik bir oyuna etki edecektir" dedi.

Peki bu gelişme, CHP ve DEM Parti arasında resmi olmayan bir iş birliğinin varlığını mı gösteriyor sizce?

"İki parti arasında bir görüşme oldu mu bilmiyorum ama bu gelişmenin, CHP’nin veya Ekrem İmamoğlu’nun istediği bir gelişme olduğu açık. Ancak bu, DEM Parti’nin kendi karar organlarındaki tartışmalardan da kaynaklı olabilir. Yani Başak Demirtaş'ın aday olmamasıyla ilgili bir talep veya gerilimden de ortaya çıkmış olabilir. Bugün itibariyle DEM Partili seçmenlerin sandığa gitme motivasyonunun düşük olacağını öngörüyorum. Seçim yaklaştıkça belki sandığa gitme motivasyonu artabilir."

Girasun, 'seçmen tarafından tepkiyle mi karşılanır?' sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

“Sandıkla seçmen arasında soğukluk yaratır diyelim. Başak Demirtaş’ın adaylığı tartışması kamuoyu önünde döndü. Demirtaş'ın, bunu DEM Parti’yle konuşarak çözdüğü yönünde bir açıklaması var. Ancak bu tartışma başta kamuoyuna açık bir tartışma olarak başladı. Kapalı kapılar ardında bir kulis olarak ortaya çıkmadı. Bu nedenle de kamuoyu tartıştı bu meseleyi."

POPÜLER KONULAR